Implantát pod kožou dokáže zaslať informácie o krvi na mobil

Už o niekoľko rokov by mohli lekári pre kvalitnejšie krvné testy používať drobné implantáty pod kožou.

Implantát pod kožou dokáže zaslať informácie o krvi na mobil

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, John Karakatsanis

Tím švajčiarskych vedcov vyvinul drobné zariadenie na testovanie krvi. Prototyp prístroja má milimetrové rozmery a umiestňuje sa pod kožu. Odtiaľ dokáže cez technológiu Bluetooth zasielať na mobilný telefón krvné výsledky pacienta.

Nový vynález by sa mohol dostať na trh zhruba za štyri roky. Lekári ho budú môcť implantovať pomocou ihly pod kožu pravdepodobne na bruchu, nohách, alebo na rukách.

Takýto implantát by mohol vydržať niekoľko mesiacov. Potom sa vyberie a vymení za nový.  

Vedci zatiaľ prístroj testovali len na zvieratách v laboratórnych podmienkach. Dúfajú však, že už čoskoro by ho mohli vyskúšať aj na pacientoch v intenzívnej starostlivosti.

Využitie by mohol nájsť najmä u pacientoch s chronickými chorobami, ako sú cukrovka alebo vysoký obsah cholesterolu, ktorí potrebujú dôkladný monitoring krvi.

Na podobných prístrojoch pracujú aj ďalšie tímy. Švajčiari sú však presvedčení, že ten ich je najlepší. Unikátny je podľa ich slov v počte veličín, ktoré dokáže zmerať.

Prínos prístroja by mal byť aj v tom, že pomôže posúdiť pôsobenie liekov, napríklad v priebehu chemoterapie. „Umožní priame a priebežné monitorovanie, založené na individuálnej znášanlivosti pacienta a nie na vekových a hmotnostných tabuľkách alebo týždenných testoch krvi,“ hovorí vedúci projektu Giovanni de Micheli z Polytechnického inštitútu v Lausanne.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia