Vedci vytvorili v laboratórnych podmienkach „bio-obličky“

Americkým vedcom sa podarilo vytvoriť umelé biologické obličky. Pre pacientov, ktorým zlyhali obličky, by to znamenalo významný pokrok, napísala agentúra AFP.

Vedci vytvorili v laboratórnych podmienkach „bio-obličky“

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Lizzie279

Vedci nové obličky zatiaľ vyskúšali len na krysách, na ktorých fungovali. Po transplantácii začali filtrovať krv a produkovať moč.

Prototyp podľa vedcov dokazuje, že „bio-obličky“ môžu fungovať. Výsledky opísali vo vedeckom časopise Nature Medicine.

Postup celej procedúry je taký, že vedci vyberú starú obličku a odoberú z nej všetky staré bunky, až vznikne prázdna šupka. Následne je možné obličku znovu „vystavať“ s využitím buniek od pacienta, uvádza spravodajský server BBC News.

Obličky filtrujú krv a zbavujú metabolizmus škodlivých produktov a nadbytočnej vody. Zároveň patria k najžiadanejším orgánom k transplantácii s dlhými zoznamami čakateľov.

Nový postup má mať v porovnaní so súčasnými transplantáciami dve veľké výhody. Keďže by sa nové tkanivo zhodovalo so starým, pacient by už nemusel užívať zvyšok života lieky. Tie dnes slúžia k tomu, aby imunitný systém pacienta neodmietal „cudzí“ orgán.

Značne by sa tiež zvýšil počet dostupných orgánov pre transplantáciu. Pomohlo by totiž aj to, že obličky, ktoré sú dnes odmietnuté, by mohli poslúžiť ako základ pre vytvorenie nových.

„Ak uvažujete len o USA, v súčasnosti čaká na transplantáciu obličky 100 000 pacientov a ročne sa uskutoční okolo 18 000 transplantácií,“ povedal vedúci výskumu Harald Ott pre BBC a dodal, že úspech jeho liečby by mal enormný dopad.

Vedci však varujú, že kým bude možné zahájiť výskum na ľuďoch, bude treba ešte prekonať niekoľko ďalších problémov a vykonať nové testy.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia