Vedci v Košiciach prispeli k lepšej diagnostike a liečbe aterosklerózy

Jedným z kľúčových projektov na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach bol v posledných rokoch výskum aterosklerózy. Vedcom sa podarilo dosiahnuť niekoľko čiastkových úspechov.

Vedci v Košiciach prispeli k lepšej diagnostike a liečbe aterosklerózy

Ilustračná fotografia, zdroj: UPJŠ

Ateroskleróza je zápalové a degeneratívne ochorenie ciev, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky, najmä cholesterol. Ide o typické ochorenie modernej doby, ktorým trpí najmä západná spoločnosť.

Príčinou poškodenia cievnej steny môže byť vysoký krvný tlak, cukrovka, fajčenie, nedostatok pohybu, stres, nevhodná výživa, niektoré vírusy, alebo nadmerný cholesterol.

Práve aterosklerózou sa zaoberal posledných päť rokov projekt CEVA (Centrum excelentnosti pre výskum aterosklerózy) na Univerzite P. J. Šafárika v Košiciach. Na jeho realizáciu išlo 3,5 mil. eur zo štrukturálnych fondov EÚ.  

Do projektu bolo zapojených sedem klinických pracovísk (tri interné kliniky, Klinika kardiológie, Klinika pneumológie, Neurologická klinika, I. Klinika detí a dorastu) a tri pracoviská základného výskumu (Ústav lekárskej biológie, Ústav lekárskej a klinickej biochémie  Lekárskej fakulty a Katedra biofyziky Prírodovedeckej fakulty).

„Jasnou víziou CEVA bolo skvalitnenie biomedicínskeho výskumu v problematike aterosklerózy. Zaoberali sme sa tiež štúdiom rizikových faktorov, klinických prejavov a liečby aterosklerózy,“ vysvetľuje profesorka Ružena Tkáčová, odborná garantka projektu.

Výsledkom mala byť implementácia skríningových opatrení na vyhľadávanie osôb s vysokým rizikom aterosklerózy a skvalitnenie diagnostických a liečebných postupov.

„Je dôležité si uvedomiť, že život pacientov s aterosklerózou skracujú predovšetkým komplikácie tohto ochorenia – srdcový a mozgový infarkt. Preto sme vynaložili veľké úsilie do aktivít základného i aplikovaného výskumu k dosiahnutiu pokroku vo včasnej diagnostike a liečbe aterosklerózy koronárnych a mozgových ciev, ako i do štúdiu a rizika náhlej srdcovej smrti a možností jej prevencie,“ uviedla Tkáčová.

Úspechy

Úspešnosť projektu dokumentuje úctyhodná vedecká produkcia. Len za posledné tri roky účastníci projektu publikovali 76 publikácií v karentovaných časopisoch. „O akceptácií výsledkov CEVA európskou vedeckou komunitou svedčí skutočnosť, že až 8 publikácií bolo publikovaných v časopisoch s impakt faktorom vyšším ako 5“, uvádza doktor Pavol Joppa, projektový manažér prvej časti projektu.

K významným vedeckým výstupom projektu možno zaradiť objav profesora Gabriela Valočíka a jeho študentov, ktorí skúmali pohyb srdcovej svaloviny tkanivovým ultrasonografickým prístrojom a opísali nové markery závažnosti postihnutia srdcových tepien aterosklerózou.

Ďalší výskumný tím pod vedením profesorky Ivici Lazúrovej zase objavil zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení pri ochoreniach nadobličiek a vaječníkov v spojení s genetickými faktormi.

Doktorandi Sopková a Tiško boli ocenení na medzinárodných fórach za štúdium apnoe – choroby, kedy pacienti prestávajú opakovane dýchať počas spánku. Pri tejto chorobe klesá v noci obsah kyslíka v krvi, čo zhoršuje okysličovanie v celom tele, vrátane srdca, ciev a ďalších životne dôležitých orgánov.

Vedci počítajú s tým, že svoje vysoké ciele nedosiahnu zo dňa na deň, ale vyžadujú vytrvalé systematické pokračovanie vo výskume, ktorý tento projekt naštartoval. Vo svojej práci by mali pokračovať v novom biomedicínskom parku MediPark, ktorý sa bude stavať v najbližších rokoch.

Výhodou pre vedcov bude, že vedeckú infraštruktúru pre výskum aterosklerózy sa im už podarilo zaobstarať v projekte CEVA. Získali také unikátne prístroje, ako sú napríklad prístroj k trojrozmernému mapovaniu elektrickej aktivity v srdci, či ultrasonografické prístroje umožňujúce komplexné vyšetrenie srdca a ciev vrátane ciev zásobujúcich mozog.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia