Liek na alkaptonúriu je možno na dosah

— Martin Vančo

Celkovo 140 pacientov s alkaptonúriou sa zapojilo do klinickej štúdie, v ktorej sa otestujú účinky nového lieku nitizinón. Na výskume majú zastúpenie aj slovenskí vedci. Práve na Slovensku sa choroba čiernych kostí vyskytuje najčastejšie.

Liek na alkaptonúriu je možno na dosah

lustračná fotografia, zdroj: flickr.com, eblaser

Alkaptonúria (AKU) je prvé genetické ochorenie popísané už pred 110 rokmi. Ochorenie je spôsobované recesívnym génom na treťom chromozóme, ktorý vedie k poruche enzýmu metabolizujúcemu aminokyselinu tyrozín. Postihnutý pacient nie je schopný túto aminokyselinu spracovať, čo vedie k postupnému hromadeniu sa jej prekurzora - kyseliny homogentízovej (HGA).

Ochorenie je od narodenia sprevádzané tmavým sfarbením moču a postupným ukladaním tmavého pigmentu v koži, v bielkach očí a v chrupavkách uší. Tmavý pigment v kostiach a chrupavkách vedie k ich krehkosti a postupnému rozpadu sprevádzanému ťažkými bolesťami. Postihnuté sú životne dôležité orgány ako srdce či pľúca.

Prvým príznakom ochorenia je tmavnutie moču, ktoré je pozorovateľné hneď po narodení. Vo veku okolo 30 rokov obyčajne začínajú bolestivé zmeny chrbtice a kĺbov, neskôr nastupuje ťažká forma osteoartrózy, kardiovaskulárne problémy, obličkové kamene a u mužov aj kamene prostaty.

Na Slovensku trpí týmto ochorením 200 až 300 Slovákov. V skutočnosti ide o najčastejší výskyt tohto ochorenia na svete. Postihnutá je predovšetkým oblasť Kysúc, čo môže byť zapríčinené práve tým, že alkaptonúria je dedičné ochorenie, ktoré prechádza z generácie na generáciu. Pokiaľ teda postihnutí obyvatelia zostávali na severnom Slovensku, zostalo tam s nimi aj toto ochorenie.

Nový liek?

V súčasnosti sa asi 140 pacientov zapojilo do klinickej štúdie pod vedením vedcov z britskej Kráľovskej univerzitnej nemocnice v Liverpoole a z britskej Spoločnosti pre alkaptonúriu. Testy sa uskutočnia na troch miestach v Európe, vrátane Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch.

Klinické skúšky budú testovať dlhodobé účinky lieku nitizinón, ktorý by mal zastaviť postup ochorenia. Ako pre britské média povedal predseda britskej Spoločnosti pre alkaptonúriu a otec dvoch detí postihnutých touto chorobou Nicolas Sireau, všetci pacienti s AKU sú na účasť na tomto klinickom skúšaní veľmi motivovaní, pretože môže úplne zmeniť ich životy.

Nitizinón prerušuje metabolickú cestu, ktorej výsledkom je akumulácia toxickej HGA a to tak, že rozkladá inhibičný enzým droxyfenyl pyruvát dioxygenázu (HPPD), čo je enzým, ktorý vytvára HGA.

„Ak sa preukáže, že nitizinón zastaví postup ukladania čierneho pigmentu v kostiach a chrupavkách, bude to znamenať skutočný prielom v liečbe tohto doteraz neliečiteľného ochorenia,“ hovorí Jozef Rovenský, riaditeľ Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch.

Krátkodobé podávanie lieku nitizinón viedlo v prvej časti klinických skúšok, ktoré bolo vykonané v roku 2013 v Kráľovskej univerzitnej nemocnice v Liverpoole a v Národnom ústave reumatických chorôb v Piešťanoch, k potlačeniu tvorby HGA až o 95 percent.

Nežiaduce účinky

Do výskumu tohto ochorenia sa zapájajú aj vedci zo Slovenskej akadémie vied. Chcú odhaliť jeho genetickú podstatu. Jednotlivé genetické mutácie u pacientov s AKU bude sledovať tím doktorky Andrey Zaťkovej z Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky SAV.

Problém nitizinónu je, že síce zablokuje tvorbu kyseliny homogentisovej (HGA), ale na úkor zvýšenia inej aminokyseliny tyrozínu. „V našej klinickej štúdii je treba okrem iného veľmi starostlivo sledovať rozvoj možných nežiaducich účinkov v dôsledku zvýšenia koncentrácie tejto aminokyseliny. Definitívnou liečbou alkaptonúrie by bolo dodanie funkčného enzýmu do pečene napríklad pomocou génovej alebo bunkovej terapie, ktoré sú však v súčasnosti iba v štádiu experimentov.“ vysvetľuje doktor Richard Imrich, ktorý je podpredsedom SAV.

Slovenské výskumné tímy, ktoré sa v rámci nadnárodných konzorcií venujú výskumu AKU, už získali aj niekoľko významných medzinárodných ocenení.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia