Corriere della Sera: Osteoporóza je vážnejšia u mužov ako u žien

Na otázku, či môžu muži ochorieť na osteoporózu, je celkom ľahká odpoveď. Nejde totiž čisto o ženskú chorobu, práve naopak: na toto ochorenie trpí veľa mužov, ale nie všetci vedia, že sú vystavení nebezpečenstvu. „Veľa mužov sa tejto diagnóze diví, sú prekvapení a dokonca pociťujú akúsi hanbu," hovorí Maria Luisa Brandiová, ktorá pracuje ako endokrinologička na Florentskej univerzite a okrem toho je prezidentkou talianskej nadácie pre výskum chorôb kostí.

Corriere della Sera: Osteoporóza je vážnejšia u mužov ako u žien

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Eleni Papaioannou

Osteoporóza je často omylom považovaná za "ženskú chorobu". I preto je tohtoročný Medzinárodný deň osteoporózy (20. októbra) venovaný krehkým kostiam mužov. Podľa Medzinárodnej nadácie pre osteoporózu sú dnes práve muži tým slabým pohlavím, pokaľ ide o zdravé kosti: pripadá na nich totiž tretina zlomenín stehenných kostí a u mužov je osteoporóza oveľa závažnejšia. Úmrtnosť do roka po zlomenine dosahuje 37 percent, čo je dvakrát viac ako u žien.

Muži si bohužiaľ často myslia, že rednutie kostí sa ich netýka. Ale každý piaty muž vo veku nad päťdesiat rokov utrpí skôr či neskôr zlomeninu spôsobenú osteoporózou. „Muži väčšinou navštívia lekára, až keď sa im nevysvetliteľne zlomí kosť a diagnóza je pre nich veľkým prekvapením. Väčšina vôbec nepredpokladá, že by muž mohol mať osteoporózu, a mnohí sa dokonca za to hanbia. Často je pre nich ťažké sa zmieriť s touto skutočnosťou," cituje Brandiovú taliansky denník Corriere della Sera.

„Mužom treba hlavne vysvetliť, že osteoporóza sa ich týka. Síce nemajú menopauzu ako ženy, ktoré sú po nej k tejto chorobe náchylnejšie, ale tento stav si uvedomujú. Avšak mnohé rizikové faktory, ktoré pôsobia u žien, platia tiež u mužov: vyšší vek, rodinná anamnéza či zlomenina po päťdesiatom roku života.“

U mužov je významným rizikovým faktorom hypogodanismus, porucha funkcie pohlavných žliaz, ktorá spôsobuje nedostatočnú tvorbu pohlavných hormónov. Nedostatok testosterónu sa tiež prejavuje pri liečbe rakoviny prostaty: títo pacienti často utrpia zlomeninu, a preto si myslia, že im nádor metastázoval do kostí. Na vine je však osteoporóza.

U mužov je navyše potrebné venovať zvláštnu pozornosť osteoporóze vyvolanej farmakoterapiou: napríklad dlhodobá liečba glukokortikoidmi pôsobí rovnako ako u žien na vznik osteoporózy. Tak ako u žien sú tiež nebezpečnými faktormi fajčenie a pitie veľkého množstva alkoholu, lebo zvyšujú  riziko zlomeniny. To isté platí o nedostatku pohybu, vápnika a vitamínu D.

„Muži sú síce schopní akumulovať viac kostného tkaniva, majú väčšie kosti a ku zlomeninám u nich dochádza väčšinou vo vyššom veku ako u žien. Tieto faktory však neznamenajú, že osteoporóza nie je ich problém, najmä v dnešnej dobre, keď sa priemerný vek ľudí zvyšuje," vysvetľuje Brandiová.

Zdá sa ale, že si niektorí muži nebezpečenstvo uvedomujú. Pred desiatimi rokmi bol Svetový deň osteoporózy rovnako venovaný hlavne mužom a podľa údajov z Talianska muži vtedy skutočne začali venovať viac pozornosti svojím kostiam. Od tej doby však ich záujem o liečbu opätovne klesol.

Ukazuje sa, že problém je stále značne podceňovaný. Cieľom Svetového dňa osteoporózy je nielen upriamiť pozornosť mužov na tento problém, ale tiež ich presvedčiť, aby včas navštívili svojho lekára.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia