Poliak začal chodiť po transplantácii buniek z vlastného nosa

Poliak Darek Fidyka, ktorý bol po útoku nožom v roku 2010 paralyzovaný od hrude dole, môže po unikátnej transplantácii čuchových buniek do postihnutej oblasti miechy znova chodiť. Operáciu, ktorá je u človeka podľa všetkého prvou svojho druhu, vykonali v Poľsku poľskí a britskí vedci.

Poliak začal chodiť po transplantácii buniek z vlastného nosa

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Army Medicine

Fidyka sa musí pri chôdzi zatiaľ spoliehať na opornú konštrukciu a tiež sa rýchlo unaví, podľa stanice BBC je však presvedčený, že raz sa bude opäť pohybovať samostatne.

„Zapísali ste sa do histórie. Pre mňa je toto oveľa úchvatnejšie ako človek na Mesiaci," povedal Fidykovi Geoff Raisman, ktorý pri operácii a následnej rekonvalescencii viedol tím britských vedcov.

Podrobnosti o prelomovej operácii zverejnili odborníci v magazíne Cell Transplantation.

Štyridsaťročný bývalý hasič Fidyka bol v roku 2010 niekoľkokrát bodnutý do chrbta. Čepeľ noža pri útoku síce prerušila miechu, ale nie úplne. Fidykov stav sa však ani po dvoch rokoch intenzívnej fyzioterapie nijako nezlepšoval, lekári preto pristúpili k experimentálnej transplantácii čuchových buniek. Vedci do nich dlhodobo vkladajú veľkú nádej, pretože majú dobré regeneračné vlastnosti a schopnosť nadväzovať kontakty s neurónmi.

Transplantácia bola rozdelená na dve fázy. Pri prvej operácii lekári odobrali pacientovi jeden z jeho dvoch čuchových bulbov, čo je časť mozgu, do ktorej prichádzajú informácie z čuchových orgánov. Bunky z toho bulbu, niekedy tiež označovaného ako čuchový kyj, potom nechali rásť v kultivačnom prostredí.

O dva týždne neskôr lekári vykonali druhú operáciu, pri ktorej tieto čuchové bunky (po anglicky označované OEC) transplantovali do postihnutej oblasti v mieche. Celkovo vykonali okolo sto mikroinjektáží nad a pod zraneným miestom. Pacientovi okrem 500.000 buniek vpravili do zraneného miesta aj štyri pásiky nervového tkaniva z členka, ktoré umiestnili cez asi osemmilimetrové prerušenie ľavej časti miechy.

Podľa vedcov sú to práve bunky, ktoré  za pomoci nervového premostenia poškodenej oblasti miechy opäť spojili prerušené nervové vlákna.
Prvé zlepšenie zaznamenal Fidyka po troch mesiacoch, keď jeho stehno pribralo svalovú hmotu. Po šiestich mesiacoch od transplantácie urobil s pomocou opornej konštrukcie prvé kroky. Po dvoch rokoch teraz môže vyjsť z rehabilitačného strediska, stále sa však musí spoliehať na oporu.

„Je úžasné sledovať, ako sa regenerácia miechy, teda dlhodobo niečo nemožné, stáva realitou," vyhlásil Pawel Tabakow, neurochirurg z Vratislavskej univerzity , ktorý stál v čele poľského vedeckého tímu.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia