Pôrod má veľký vplyv na črevnú mikroflóru, strata sa však dá dohnať

Spôsob pôrodu má veľký vplyv na zloženie črevnej mikroflóry novorodencov, čo súvisí s vývojom ich imunitného systému. Vedci z Českej zemědělskej univerzity v Prahe a Fakultnej nemocnice Motol ale zistili, že deti narodené cisárskym rezom môžu nižšie množstvo prospešných bifidobakterií dohnať.

Pôrod má veľký vplyv na črevnú mikroflóru, strata sa však dá dohnať

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, photosavvy

ČTK o tom informoval jeden z členov riešiteľského týmu, Vojtěch Rada z Katedry mikrobiológie, výživy a dietetiky Fakulty agrobiológie, potravinových a prírodných zdrojov ČZU.

Vedecké štúdie uvádzajú, že bifidobaktérie tvoria u detí porodených vaginálne 90 percent bakteriálnej populácie. V prípade novorodencov, ktorí prišli na svet cisárskym rezom, sa stávajú dominantnými baktériami E. coli, Clostridium a gram-negatívne baktérie. Obmedzené množstvo bifidobakterií potom môže pre novorodencov predstavovať rôzne zdravotné komplikácie.

Výskum vedcov z ČZU a Motoli spresnil, že novorodenci porodení cisárskym rezom môžu tento deficit rýchlo dohnať. „Zistili sme, že ak majú novorodenci porodení cisárskym rezom v tráviacom trakte aspoň minimálne množstvo bifidobaktérií a sú navyše kojení materským mliekom, tak sa vyvíjajú rovnako ako iní novorodenci,“ uviedol mikrobiológ Rada. Úlohou jeho tímu na ČZU bolo mikrobiologicky analyzovať vzorky, ktoré dodali pediatri z Motoli.

V súvislosti s črevnými mikroorganizmami skúmajú vedci z katedry mikrobiológie, výživy a dietetiky aj vplyv materského mlieka na ich zloženie. „Ukazuje sa, že je to zložitejšie, ako sa zdá,“ poznamenal Rada. Kým niektorým baktériám materské mlieko prospieva, iné naopak potláča.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia