Študenti medicíny sa učia komunikovať aj zvládať konflikty

Frédérique Hazéová

Praktická medicína má s popularizáciou vedy niečo spoločné. Je dôležité poznať všetky fakty, ktoré musia byť správne a pravdivé, no treba ich vedieť vysvetliť laikom. Slovenskí medici sa týmto schopnostiam začali učiť vďaka projektu mladých medikov z Univerzity Komenského.

Študenti medicíny sa učia komunikovať aj zvládať konflikty

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/jelly

Pacienti potrebujú rozumieť tomu, čo sa s nimi deje a lekári by mali byť schopní ich informovať jasne a zrozumiteľne, ale aj empaticky. Medici z Univerzity Komenského v Bratislave si túto potrebu uvedomujú a rozhodli sa budúcim lekárom pomôcť.

Tomáš Havran, predseda Bratislavského spolku medikov a Marek Karman, bývalý prezident Slovenskej asociácie študentov medicíny začiatkom tohto roka spustili projekt s názvom Future Medical Leaders Academy. Na Slovensku je zatiaľ unikátom.

Tvrdé schopnosti nestačia

Akadémia je určená predovšetkým študentom Lekárskej fakulty UK. Počas dvoch semestrov absolvujú jeho účastníci dvadsať tréningov, kde postupne získajú nové zručnosti. „Vybudovať si dobrý vzťah s pacientom nie je jednoduché. Vyžaduje si to znalosť takzvaných soft skills, čiže mäkkých zručností, čo je niečo, čo sa musia študenti medicíny naučiť,“ priblížil v tlačovej správe Tomáš Havran.

Podľa Havrana je pritom najdôležitejšie, aby si študenti svoje „mäkké schopnosti“ otestovali ešte pred vstupom do praxe. Počas tréningov sa budú učiť nielen správne a empaticky komunikovať, ale aj kriticky myslieť, organizovať si svoj čas, či pracovať v tíme – či už ako jeho člen, alebo vodca.

„Projekt Future Medical Leaders Academy je pre študentov medicíny nesmierne dôležitý. Absolvent medicíny musí mať totiž nielen vynikajúce odborné medicínske vedomosti, ale mal by mať aj znalosti z rétoriky, komunikácie, etiky a filozofie. Jedine tak sa môže stať vyzretou osobnosťou schopnou pomáhať svojim pacientom,“ pochválila v talčovej správe medikov prodekanka LF UK prof. MUDr. Viera Štvrtinová, CSc.

Nielen pre Slovákov

Prvý semester sa už začal a študenti každý týždeň absolvujú tréning zameraný na niektorú z vopred pripravených tém. Tie im približujú lektori akadémie spolu s vybranými hosťami z praxe.

Tento semester sa študenti napríklad naučia niečo nové o medicínskom práve s lekárom a právnikom Petrom Kováčom , či o efektívnom manažovaní svojho času a riešení konfliktov v tíme s odborníkmi Jurajom Krállom a Romanom Rácom.

„Veríme, že čím skôr sa študenti pridajú a nadobudnú tieto zručnosti, tým skôr budú môcť začať na nich v nemocniciach stavať,“ doplnil v tlačovej správe Tomáš Havran. Všetky tréningy prebiehajú v anglickom jazyku, aby sa ich mohli zúčastňovať aj zahraniční študenti, a dejú sa pod dohľadom prodekanky LF UK doc. MUDr. Elišky Kubíkovej, PhD.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia