Poobedné zdriemnutie už jedine s talianskym syrom

— Lenka Uherová

Stredomorské krajiny sa poobede neraz stávajú ospalými kráľovstvami, kde by ste napríklad miestneho predavača v obchode hľadali len márne. Pôžitkárski Taliani, či Španieli si po výborom jedle radi doprajú čas na oddych, a okrem noci si baterky dobíjajú aj popoludní. Vedci ale zistili, že okrem energie môže poobedňajší spánok zvyšovať aj krvný tlak.

Poobedné zdriemnutie už jedine s talianskym syrom

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ eagleskyflyer0

Hypertenziou, čiže vysokým krvným tlakom trpí vo svete približne 1,5 miliardy ľudí, pričom na Slovensku postihuje každého štvrtého človeka. Je hlavnou príčinou srdcovo-cievnych ochorení, ako napríklad náhle cievne mozgové príhody, infarkt, poškodenie srdca, mozgu alebo obličiek. Vysoký krvný tlak pritom najčastejšie spôsobuje zlý životný štýl – nezdravá strava, fajčenie, pitie alkoholu, či nedostatok pohybu.

Obedňajšie zdriemnutie ako hazard so zdravím?

To, že nezdravý spôsob života zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku, nie je prekvapením. Teraz ale vedci zistili, že ani regeneračný častý odpočinok počas dňa nemusí mať také pozitívne účinky, ako sme si doteraz možno mysleli. Nový výskum totiž ukázal, že poobedňajší spánok podporuje vznik cukrovky 2. typu a zvyšuje krvný tlak až o pätinu.

S týmto tvrdením prišli výskumníci z Mayo Clinic v americkom štáte Minnesota, ktorí vyhodnotili dáta 112 267 pacientov z predchádzajúcich štúdií. Všimli si, že u osôb, ktoré spávajú krátko aj uprostred dňa, bola o 13 až 19 percent väčšia pravdepodobnosť, že sa im abnormálne zvýši krvný tlak. Keď sa však vedci pozreli na súvis medzi nočnými smenami a rizikom hypertenzie nenašli žiadne spojenie.

Dr. Wisit Cheungpasitporn z kliniky Mayo na konferencii, ktorú organizovala American Society of Hypertension povedal, že musia vykonať ďalšie výskumy, aby dokázali lepšie porozumieť tomu, ako môže poludňajší spánok, diéta, cvičenie alebo základný zdravotný stav ovplyvňovať tieto riziká.

S tvrdením amerických vedcov súhlasia aj ich čínski kolegovia. Vedci z čínskej univerzity Huazhong University of Science & Technology zrealizovali výskum, ktorého sa zúčastnilo 27 000 ľudí nad 45 rokov. U osôb, ktoré pravidelne holdujú poobedňajšiemu spánku bola zistená vyššia hladina cholesterolu a vysoký krvný tlak.

Štyridsať minút a dosť

Čínski odborníci odporúčajú poobedňajší spánok iba osobám, ktoré nie sú citlivejšie a nepodliehajú tak ľahko stresu. Pri poobedňajšom spánku totiž môže dochádzať k narušeniu biorytmu a zdriemnutie tak môže byť veľkou nervovou záťažou pre organizmus.

Vhodnou alternatívou podľa nich môže byť napríklad prechádzka na čerstvom vzduchu počas obednej prestávky. Ten totiž dokáže nabudiť činnosť mozgu.

Vedci tvrdia, že cestou k zdravému poobedňajšiemu spánku je dĺžka jeho trvania. Ak sa teda našej popoludňajšej siesty nechceme vzdať, nemala by trvať dlhšie ako 40 minút. Na to, aby sme dokázali naštartovať unavený mozog, totiž stačí iba pol hodina. Rovnako to vraj netreba preháňať ani s nočným spánkom – nemali by sme chodiť spávať po dvanástej a ráno dlho vyspávať. Telu vraj pokojne stačí 6 hodín spánku.

Ak si ani tak neviete predstaviť poobedia bez odpočinku a trpíte vysokým tlakom, možno vás zaujme štúdia doktora Giuseppeho Crippu. Počas svojho výskumu zistil, že krvný tlak dokáže udržať na bezpečnej úrovni aj malé množstvo talianskeho parmezánu. Tvrdý syr Grana Padano je bohatý na proteíny, ktoré udržujú krvný tlak a cievy v optimálnej rovine.

Trocha spánku skombinovaného s dobrým Gran Padanom nám teda môže pomôcť naštartovať sa do druhej polovice dňa bez výčitiek.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia