Muži majú kvôli novej antikoncepcii akné, aj depresie

— Lenka Uherová

Nielen spomedzi žien sa čoraz častejšie ozývajú hlasy volajúce po tom, aby aj pre mužov existovala antikoncepcia. Niektorí by ju sami uvítali a zdá sa, že ich želania boli vypočuté. K dostupným prostriedkom ochrany pred neplánovaným rodičovstvom zrejme pribudne hneď niekoľko nových možností určených pre mužov.

Muži majú kvôli novej antikoncepcii akné, aj depresie

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/ giuliamar

Najnovšia štúdia o hormonálnej antikoncepcii pre mužov bola publikovaná v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism iba koncom októbra. Vedci skúmali prípravok na vzorke 350 mužov vo veku od 18 do 45 rokov a výsledky preukázali až 96 percentnú úspešnosť. To je skoro rovnaké číslo ako pri antikoncepčných tabletkách pre ženy, pričom napríklad prezervatív je v priemere efektívny len na 82 percent.

Depresia a akné?

Podávanie antikoncepcie prebiehalo pomerne jednoducho – vedci u mužov počas 26 týždňov kontrolovali hladinu spermií. Ak bola normálna, znížili ju každých osem týždňov pomocou injekcie s hormónom.

Pri vysadení hormónu sa hladina spermií veľmi rýchlo vrátila do normálu, okrem ôsmich mužov, u ktorých to trvalo okolo roka.  

Aj v tomto prípade však experiment odhalil určité nedostatky a problémy. Produkt sa testoval vo viacerých študijných strediskách po celom svete, pričom najmä v Indonézii značná časť účastníkov hlásila väčšinou mierne nežiaduce účinky ako depresie a iné emočné výkyvy, akné, či bolesti svalov.

Do istej miery môže podľa odborníkov na tieto symptómy vplývať aj kultúrna rozmanitosť. Kým totiž sťažnosti prichádzali väčšinou z Indonézie, napríklad z Indie ich bolo minimum. Správy o akné ale prichádzali z centier z celého sveta.

Vedci tak budú musieť opäť experimentovať, aby tieto účinky overili a prípadne minimalizovali.  

Roky bez starostí

Tohtoročný október bol však na mužskú antikoncepciu mimoriadne „plodný“. Organizácia Parsemus Foundation predstavila nehormonálnu mužskú antikoncepciu s názvom Vasalgel, ktorú už schválila aj organizácia U.S. Food and Drug Administration (FDA) ako prvú mužskú antikoncepciu od čias prezervatívu. Na americkom trhu by sa mala začať predávať v rokoch 2018 – 2020.  

Vasalgel je v podstate polymér, ktorý sa pod lokálnym anestetikom vstrekne do trubíc v miešku, cez ktoré prechádzajú spermie. Polymér spermie zablokuje, pričom proces by mal byť zvrátiteľný aplikovaním druhej injekcie, ktorá polymér rozpustí. Inak môže trvať jej účinok aj niekoľko rokov.

Ďalšou výhodou je, že Vasalgel síce blokuje spermie, no akákoľvek iná kvapalina môže mužským ústrojenstvom ľahko prejsť. Tým sa znižuje riziko bolesti v dôsledku protitlaku, čo je problém vyskytujúci sa v prípade vazektómie.

antikoncepcia pixabay Anqa
Budú sa aj muži dennodenne trápiť tabletkami? zdroj: pixabay.com/ Anqa

Robí z nich neplavcov

Ďalšiu nehormonálnu antikoncepciu s názvom Gendarussa, ktorá k ochrane pred neželaným tehotenstvom pristupuje z iného uhla, vyvíjajú vedci z Airlangga University. Antikoncepcia bráni schopnosti spermie oplodniť vajíčko. V súčasnosti už prešla aj druhou fázou testovania.

Iné nehormonálne antikoncepcie sa zas snažia obmedziť svižné plávanie spermií. Vedci z University of North Carolina na to využívajú anti-eppin protilátky, ktoré výrazne znižujú ich rýchlosť, zatiaľ čo na Monash University spermiám skracujú  chvostíky zodpovedné za pohyblivosť.

Ako uviedli v štúdii zverejnenej v časopise PLoS Genetics, počas testov na laboratórnych myšiach im upravili v tele gén RABL2, ktorý dodáva energiu do spermií a ich chvostíkov. Výsledkom tejto mutácie boli spermie s chvostíkom o 17 percent kratším, ako je obvyklé. Navyše sa tým znížila aj samotná tvorba spermií, a to až o 50 percent.

Podobných výskumov zaoberajúcich sa mužskou antikoncepciou by sme našli mnoho, avšak mnohé z nich sa ešte neopierajú o klinické štúdie.

Vypnúť a zapnúť ako svetlo

S nápadom na nevšedné zariadenie plniace úlohu akéhosi prepínača prišiel nemecký podnikateľ Clemens Bimek. Zariadenie vyrábané zo syntetického materiálu a kovovej zliatiny je dlhé 1,8 cm a váži dva gramy. Podobá sa ventilu a po zapnutí dokáže odkloniť prúd spermií, ktoré sa vrátia späť do semenníkov. Tam ich, podobne ako pri vazektómii, telo absorbuje.

Po vypnutí zas môže majiteľ spermie hocikedy uvoľniť.

Implantát, ktorý obsahuje špeciálny spínač, sa voperuje sa do spermatických kanálikov pod tenkú kožu mieška, kde ho dotyčný ľahko nájde.

Prepínač, ktorý už stihli začiatkom tohto roka aj otestovať, sa pozdáva aj niektorým lekárom. Urológ Hartwig Bauer sa pre nemecký časopis Der Spiegel vyjadril, že tento flexibilný spôsob ochrany môže byť pre mužov oveľa prijateľnejší ako vazektómia. Podľa neho by totiž tretina všetkých mužov s odstupom času zákrok vrátila späť.

Nevýhodou nového systému by však podľa neho mohlo byť možné zjazvenie tkaniva v semenníkových vývodoch.

Ženy sa týmto novinkám určite potešia, aj keď môže byť otázne, ako novú antikoncepciu prijmú muži. Aplikácia prepínača, či injekcií totiž môže byť pre nich nepríjemná, rovnako ako vysporiadanie sa s prípadnými hormonálnymi zmenami.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia