Spôsoby využitia dreva sa na jeden papier nezmestia

— Frédérique Hazéová

Drevo často berieme ako samozrejmosť, ba dokonca si z neho aj uťahujeme. Pre náš život je však nevyhnutné a to nielen preto, že by sme inak možno ešte stále ryli na kamenné tabuľky.

Spôsoby využitia dreva sa na jeden papier nezmestia

Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/TheUjalala

Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, Centrom pre vedecko-technické informácie SR a portálom EurActiv.sk už po desiaty rok slovenským vedcom a odborníkom umožňujú predstaviť svoju prácu verejnosti. Festival vedy Noc výskumníkov 2016 sa tentokrát uskutoční 30. septembra. Bohatý program si návštevníci budú môcť pozrieť v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Tatranskej Lomnici aj Poprade.

Drevo je základnou zložkou materiálneho sveta okolo nás. I keď dnes niektorí v nábytku uprednostňujú drevotriesku pred originálom, jeho spotreba v žiadnom prípade neklesá. Drevo sa totiž nevyužíva len na výrobu papiera, nábytkov, či ako súčasť stavieb.

„Z najkvalitnejšieho dreva sa vyrábajú výrobky s najvyššou pridanou hodnotou, ako napríklad majstrovské hudobné nástroje, luxusný nábytok a podobne,“ približuje nadčasovosť tejto suroviny Michal Jablonský z Oddelenia dreva, celulózy a papiera STU.

Drevo, ktoré má naopak nižšiu kvalitu, je pritom podľa neho vhodné práve na spomínanú výrobu nábytku, stavebné účely, či dokonca výrobu vlákniny.

Všestranná surovina

Drevo sa ale nevyužíva len vcelku. Ešte širšie uplatnenie získava po rozložení, či spracovaní. „V súčasnosti sa drevo ako významná obnoviteľná surovina začína využívať pre získanie rôznych chemikálií, materiálov a energií,“ vysvetľuje Michal Jablonský.

V takzvaných „biorafinériách“ sa napríklad drevná hmota spracováva komplexnejšie než kedy predtým. Drevo sa v rámci „zelených technológií“ využíva ako zdroj nových materiálov, pričom jeho premena na energiu je až poslednou možnosťou. Ešte predtým, než sa úplne rozloží a premení na energiu totiž dokáže mnohé. 

„Drevo je pre náš každodenný život životne dôležité. Tisíce výrobkov, ktoré používame každý deň sú vyrobené z dreva, a bez drevárskeho priemyslu by sme jednoducho nemohli fungovať,“ hovorí Michal Jablonský.

papier skrkvany pixabay aida gorodskaya
Ilustračná fotografia, zdroj: pixabay.com/AidaGorodskaya

Na ďalšie spracovanie sa využívajú predovšetkým celulóza a celulózové vlákna, kôra, extrakty, cukry z dreva a takzvané deriváty lignínu, alebo zložky sulfitových výluhov, či dokonca deriváty alkoholu získané z drevných zdrojov.

Celulózu, lignín a extraktívne látky pritom možno získať z odpadov, ktoré pri spracovávaní dreva vznikajú. Aj tie sú tým pádom využité. Tieto látky sa využívajú predovšetkým na výrobu chemikálií, biopalív a iných užitočných produktov.

Ochráni aj samé seba

Celulóza sa môže využiť pri výrobe textílií, lepidiel, kobercov, izolačných materiálov, či dokonca emulgátorov, ktoré nájdete v žuvačkách, ale aj v náterových hmotách. Drevo sa pritom môže použiť aj na vlastnú ochranu. Výrobky z neho sa totiž často upravujú a chránia práve pomocou látok získaných z drevnej hmoty, či z kôry a iných rastlín. 

Stromová kôra zase nachádza využitie predovšetkým v kozmetickom, farmaceutickom a potravinárskom priemysle. Extraktívne látky, ktoré sa z nej dajú získať, majú totiž antioxidačné a dezinfekčné účinky.

Z kôry tak možno vyrobiť jemné parfumy, deodoranty a vitamíny (A a E), ale aj kŕmne droždie, mydlá, krémy na topánky, oleje, pasty na parkety a množstvo ďalších výrobkov. Podobne všestranný je aj lignín, z ktorého možno separačnými postupmi navyše odizolovať mnohé cenné látky použiteľné v chemickom, farmaceutickom, kozmetickom ale aj potravinárskom priemysle.

„Lignín sa okrem iného používa aj pri geologickom prieskume ako súčasť vrtných tekutín, predovšetkým pre ropné vrty, ale aj ako spojivo pre zvieracie krmivá. Využíva sa aj pri výrobe vanilínu, emulgátorov, tlačiarenských farbív, či liečiv na vysoký tlak a ďalšie choroby,“ vymenúva Michal Jablonský.

Drevo je podivuhodnou surovinou, ktorej možno nevenujeme takú pozornosť, akú by si zaslúžila. Ak sa chcete o jeho využívaní a vlastnostiach dozvedieť viac, alebo by ste radi zistili, ako sa vlastne vyrába papier, či ako sa dajú na fólie vytlačiť solárne články, navštívte na Noci výskumníkov stánok Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Poďakovanie: Táto práca bola podporovaná Agentúrou na podporu výskumu a vývoja na základe Zmluvy č. APVV-15-0052, APVV-14-0393 a APVV-15-0460.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia