rozhovor Na slovenských balkónoch možno pribudnú vajíčkové záhradky

— Lenka Uherová

Mnohí z nás by si radi pestovali vlastné ovocie, či zeleninu. Kvalita kupovaných plodín nie vždy zodpovedá našim požiadavkám a často nepoznáme ich pôvod. V bytoch ale na záhradky nie je miesto. Alebo áno? Zuzana Tončíková so svojim tímom vytvorila startup Biocultivator – záhradku pripomínajúcu vajíčko.

Na slovenských balkónoch možno pribudnú vajíčkové záhradky

Biocultivator, archív: Zuzana Tončíková

Súťaž StartupAwards.SK každoročne oceňuje najlepšie slovenské startupy a predstavuje verejnosti začínajúce firmy v oblasti moderných technológií. Startupy sa môžu uchádzať o ocenenie v štyroch kategóriách: Digital, Science, Art&Design a Society. Slávnostné vyvrcholenie súťaže sa uskutoční v piatok 2. decembra 2016.

Váš produkt na prvý pohľad pôsobí ako vajíčko. Čo sa v ňom ukrýva a aký je jeho cieľ?
Cieľom nášho projektu je prinavrátiť tradíciu pestovania vlastného ovocia a zeleniny na balkóny obyvateľov veľkých miest, kde je vlastná záhradka príliš veľký luxus, a pre ľudí je to aj časovo náročné. Chceli sme vytvoriť produkt, ktorý by spájal inovatívny dizajn a modernú vedu na prírodných princípoch biomimetiky (pozn. red.,  inovačná metóda, ktorá tvorí udržateľné riešenia napodobňovaním overených vzorov a stratégií prírody, ako napríklad solárny článok inšpirovaný listom).

Ako môže vaše zariadenie nádejným záhradkárom pomôcť?
Okrem pestovania zeleniny a ovocia, ktoré sú schopné vytvoriť si bohatý koreňový systém, náš produkt umožňuje recykláciu kuchynského odpadu formou živého vermikompostéru (pozn. red. kompostovanie bioodpadu za pomoci dážďoviek) a produkciu kvalitnej pôdy, či vlastného organického tekutého hnojiva.

Ako prebieha zalievanie plodín?
Pasívnym samozavlažovaním. Celý systém sme navrhli tak, aby bol schopný fungovať bez nutnosti napojenia na zdroj elektrickej energie. Do produktu plánujeme integrovať smart systém responzIO, ktorý umožňuje užívateľovi kontrolovať celý stav prostredia priamo na telefóne. V prípade nepriaznivých podmienok ho možno aj automaticky stabilizovať. Energetické nároky budeme pokrývať zo solárnych článkov umiestnených na povrchu kupoly.

Aké veľké je zariadenie? Možno ho umiestniť aj na klasický panelákový balkón?
Produkt je vysoký 165 centimetrov a samotný „črepník“ má priemer 85 centimetrov. Je to taký „menší hriadok v záhrade“. Ideálny manipulačný priestor by mal byť štvorec 150x150 cm, čo žiaľ veľa panelákových balkónov neposkytuje. Preto je produkt učený skôr pre novostavby. Plánujeme však pracovať aj na menšej a jednoduchšej verzii.

Koľko sa toho do zariadenia zmestí?
Keďže kompost vyhrieva vnútorné prostredie kupoly, jarnú zeleninu môžete začať pestovať už skoro na jar. V júni môžete zasadiť trpasličie odrody balkónových paradajok a paprík, uhorky, bylinky, a podobne. Vďaka kompostu možno pestovať až do neskoršej jesene. Tak, ako o záhradu, sa treba na jeseň postarať aj o kultivátor. Na zimu ho možno presunúť dovnútra a pestovať si v zime napríklad aj jahody.

Najmä večer pôsobí aj ako jedinečný dizajnový prvok, keďže celý priestor, kde sa pestuje, je nasvietený a zútulní priestor.

Aké technológie BIOcultivator využíva?
V prvom rade princípy spomínanej biomimetiky. Nech sme počas navrhovania produktu mali akýkoľvek problém, snažili sme sa ho riešiť tak, ako by to urobila príroda. Tak sme do produktu integrovali samozavlažovanie formou kondenzácie, hydrofílie, či kapilarity. Kompost sa pasívne chladí a vnútorné prostredie kupoly sa tým vyhrieva. Pestovanie je tiež skutočne „bio“, nakoľko užívateľ vie, z čoho je vytvorená pôda, do ktorej sadí.

Biocultivator Zuzana Toncikova3

Biocultivator pripomína vajíčko. Je veľký ako dvojdverová chladnička, zdroj: Katarína Tončíková

Pri vytváraní produktu ste sa vraj inšpirovali Texaskou rohatou jaštericou. Čo ste od nej odpozerali?
Celý produkt bol navrhnutý s cieľom zúčastniť sa súťaže Biomimicry Global Design Challenge. Biomimetický inštitút nám poskytol voľne dostupný softvér, ekodizajnový nástroj „AKS NATURE TOOL“. Pomohol nám nájsť práve spomínanú jaštericu ako riešenie pre náš problém so zberom a priamym transportom vody. 

Táto jašterica žije v suchých oblastiach a je schopná zbierať vodu povrchom svojho tela zo vzduchu a hmly.  Cez systém mikrokapilár si ju odvádza priamo do papule. Vytvorili sme geometrickú repliku tejto štruktúry, ktorú sme laserovým gravírovaním vložili do vzorky kovu. Vzorka funguje a my momentálne zvažujeme, kde sa v našom systéme oplatí tento povrch aplikovať, aby sme jeho vlastnosti využili čo najefektívnejšie. To znamená zachytiť vodu a  systémom mikrokapilár ju priamo odviesť do zbernej nádoby.

Z koho sa skladá váš tím a kto to celé vedie?
Momentálne je nás šesť. Mnohých z nás spája Technická univerzita vo Zvolene a momentálne sa snažíme, aby z nás bol takzvaný univerzitný spin-off. Najnovšie k nám pribudol vedec, odborník v oblasti klimatológie, biológie a ekosystémov. Inak máme v tíme hlavne dizajnérov, ktorí sa zameriavajú na dizajn nábytku a interiéru, ale aj grafický dizajn a modelovanie v 3D softvéroch. Máme tiež kolegu, ktorý pracuje ako inžinier a vývojár na projektoch BMW priamo v Mníchove a je zodpovedný za realizáciu prototypu. Ďalší kolega vie obsluhovať CNC a lasery, čo je pre nás veľmi užitočné.

Tím vediem ja. V podstate som všetkých nahovorila, aby sme išli do spomínanej súťaže Biomimicry Global Design Challenge a podieľala som sa hlavne na dizajne celého konceptu. Momentálne som sa dostala do polohy manažéra projektu a snažím sa okrem iných vecí koordinovať všetko tak, aby sme v stanovenom čase dokázali plniť čiastkové ciele.

V akom štádiu vývoja ste? Kedy ste s projektom začali a kedy si budeme môcť ako zákazníci reálne niečo vypestovať vo vašom vynáleze?
Na projekte sme začali pracovať na jar v roku 2015. Počas roku 2016 sme pracovali na tom, aby sme koncept pretvorili do konkurencieschopného produktu. Pracovali sme na redizajne, biznis pláne a technologických aspektoch projektu. Pripravili sme množstvo marketingových materiálov a momentálne pracujeme na prvom funkčnom prototype.

Prvý prototyp by mal byť hotový na jar 2017 a v roku 2018 by sme chceli rozbehnúť sériovú výrobu. Pokiaľ toto všetko prebehne podľa nášho vývojového plánu, tak by mal byť kultivátor dostupný od roku 2019.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia