Vláda má nový poradný orgán pre vedu

Rada vlády SR pre vedu, techniku a inovácie má rokovať o koncepčných materiáloch v oblasti vednej politiky, či koordinovať vedcov a podnikateľov.

Vláda má nový poradný orgán pre vedu

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, RDECOM

Vláda SR schválila koncom februára štatút nového poradného orgánu pre oblasť vedy. Ide o Radu vlády SR pre vedu, techniku a inovácie, ktorá sa tak stane stálym odborným, poradným, iniciatívnym a koordinačným orgánom vlády pre oblasť vedy a techniky, ako aj inovácií.

Radu tvorí predseda, štyria podpredsedovia a ďalší členovia. Predsedom rady bude premiér Robert Fico. Podpredsedami sa stanú minister školstva, minister hospodárstva, minister financií Slovenskej republiky a predseda Slovenskej akadémie vied.

Podľa štatútu bude Rada prerokovávať o koncepčných, legislatívnych, strategických a finančných zámeroch z oblasti vedy a inovácií predtým ako sa dostanú na rokovanie vlády, alebo budú predložené EÚ a medzinárodným organizáciám.

Zároveň má pôsobiť ako koordinátor spolupráce medzi vedeckými inštitúciami a podnikateľmi.

Vláda tiež vymenovala niekoľko nových členov Rady. Jedným z nich je rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Robert Redhammer, ako zástupca výskumne a technicky orientovaných univerzít.  

Osem univerzít sa spojilo

Ide o relatívne nové združenie, ktoré spája celkovo osem slovenských univerzít, orientovaných na výskum v prírodných a technických vedách.

STU je jeden z ôsmich signatárov novej zmluvy o vzniku tohto združenia. Školy by mali na základe tejto zmluvy koordinovať svoje úsilie o zlepšovanie podmienok pre vedu a výskum.

„Našim cieľom je jasnejšie artikulovať potreby, ale aj význam vedeckého výskumu na univerzitách pre slovenskú spoločnosť,“ vyhlásil Redhammer.

„Vysoké školy spoločne majú najväčšiu výskumnú kapacitu, ale aj medzinárodne akceptované výkony vo vede, produkované na Slovensku, o čom sa málo vie. Chceme podporiť tieto aktivity, aby z nich Slovensko malo väčší osoh,“ dodal.

Združenie tvorí tiež Univerzita Komenského, Univerzita P. J. Šafárika, Technická univerzita v Košiciach, Žilinská univerzita, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie, Slovenská poľnohospodárska univerzita a Technická univerzita vo Zvolene.

Aj keď ide o spojenie na báze prírodných a technických vied, univerzity deklarujú, že chcú taktiež úzko spolupracovať aj s ďalšími vedeckými inštitúciami, napríklad s Ekonomickou univerzitou, alebo so Slovenskou akadémiou vied.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia