Nová technológia ochladí nápoj za 45 sekúnd

Konzorcium RapidCool vymyslelo technológiu, ktorá umožňuje za malú chvíľu ochladiť nápoje. Chladenie nápojov v maloobchode, či v domácnostiach tak môže byť kvôli menším energetickým požiadavkám výrazne lacnejšie.

Nová technológia ochladí nápoj za 45 sekúnd

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, khawkins04

Chladničky a rôzne chladiace zariadenia sú úplne bežnou súčasťou našich životov. Taktiež však majú vysoké energetické nároky a s tým spojené negatívne dôsledky pre životné prostredie.

Napríklad podiel chladničiek a mrazničiek na celkovej energetickej spotrebe slovenských domácností predstavuje až okolo 26 %. Odhaduje sa, že v Európe spotrebujú kombinované chladničky a mrazničky 85 TWh elektriny ročne.

Mnoho veľkých nadnárodných spoločností sa preto roky pokúšalo nájsť technológiu na rýchle chladenie nápojov. Prvoradou motiváciou bolo znižovanie energetickej spotreby a šetrenie nákladov.

Zdá sa, že sa podarilo až medzinárodnému konzorciu RapidCool. Koncepciu nového zariadenia navrhla britská spoločnosť Enviro-Cool (UK) Limited, ktorá dostala od EÚ grant vo výške takmer milión eur aj na podporu prenosu tejto koncepcie do komerčnej výroby.

80-percentná úspora energie

Nový produkt dokáže ochladiť fľašu alebo plechovku s nápojom z izbovej teploty na 4 °C za neuveriteľných 45 sekúnd.  

Výsledky navyše ukazujú aj viac ako 80 percentnú úsporu energie v porovnaní s niektorými štandardnými chladiacimi zariadeniami s otvorenou čelnou stranou a 54 % úspory v porovnaní s chladiacimi zariadeniami so sklenými dvierkami (tieto čísla sú založené na ochladení 200 x 500 ml plechoviek za deň).

Potenciálna úspora nákladov na elektrinu je potom približne 580 eur na chladničku za rok v porovnaní s chladiacimi zariadeniami s otvorenou čelnou stranou a asi 150 eur v porovnaní s chladiacimi zariadeniami so sklenenými dvierkami.

„Príspevok od EÚ na vývoj nám umožnil vyvinúť RapidCool ako náhradu existujúcich drahých zariadení s vysokou spotrebou energie, ako sú otváracie chladničky s regálmi či automaty na výdaj nápojov,“ uviedol Kelvin Hall, zakladateľ spoločnosti Enviro-Cool (UK) Limited.

„Sme hrdí na to, že prispievame k znižovaniu globálnych emisií skleníkových plynov vyvíjaním zelenej technológie, ktorá mení pravidlá.

Pritiahli sme značný záujem z Ázie a Severnej Ameriky a teraz by sme chceli informovať európskych výrobcov a distribučné kanály o tejto novej technológii,“ dodal.

Ako to funguje?

Výhodou technológie teda je, že na vychladené nápoje už nebudeme potrebovať masovo zásobené chladiarenske zariadenia, ktoré musia bežať nepretržite, aby dokázali zásobovať zákazníkov dostatkom chladených nápojov.

Na ochladenie nápoja najrýchlejším možným spôsobom bez toho, aby vonkajšie vrstvy kvapaliny zmrzli predtým, ako sa vnútorná kvapalina ochladí, sa kvapalina musí účinne premiešať. Patentovaná technológia RapidCool V-Tex zahŕňa aj spôsob ako nápoj premiešať bez toho aby po otvorení šumel.  

A hoci chladiaca komora bola navrhnutá tak, aby fungovala ako samostatne stojaca jednotka, dá sa zabudovať aj do už existujúcich samoobslužných chladiacich zariadení. Toto sa ukázalo ako skutočná inovácia, ktorá má potenciál nahradiť väčšinu, ak nie všetky, bežné otváracie chladničky na nápoje používané po celom svete.

Začnú v Holandsku

Technici RapidCool navyše nedávno skonštruovali robotické rameno, ktoré sa môže pridať ku komerčnému zariadeniu, takže vyberanie a vydávanie plechoviek je úplne automatické.

Koncom októbra sa plánuje etapa pokusov so spotrebiteľmi v supermarkete v Holandsku. Skupina príbuzných výrobkov je vo vývoji, tieto budú zamerané na použitie v domácnostiach, ako aj na komerčné, maloobchodné využitie.

Vývoj technológie podporila Európska únia v rámci siedmeho rámcového programu. Konzorcium RapidCool, vedené slovinskou firmou na navrhovanie predajných automatov Vending Marketing DOO, sa skladá z ďalších štyroch priemyselných a univerzitných partnerov : britský Enviro-Cool a Intelligent Systems Research Institute, španielsky Dymtec  a holandský Re/genT.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia