Američania učia počítače rozpoznávať nové emócie

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, či sa práve cítite šťastne znechutení alebo smutne rozčúlení? V budúcnosti by mohla existovať aplikácia, ktorá vám na túto otázku odpovie. Americkí vedci objavili spôsob, ako môžu počítače rozpoznať 21 rôznych a často zmiešaných výrazov tváre.

Američania učia počítače rozpoznávať nové emócie

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, SarahG

Tím Ohijskej štátnej univerzity našiel spôsob, ako môžu počítače rozpoznať trojnásobne vyšší počet  výrazov tváre než koľko boli schopné rozpoznávať doteraz. Výskum predstavuje prielom na poli kognitívnej analýzy, informovala agentúra AFP.

„Dostali sme sa za hranicu jednoduchých citových prejavov, ako je „štastný“ alebo „smutný“,“ povedal výskumník Aleix Martinez.

Výskum, podrobne popísaný v novom čísle odborného časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, by mohol postupne pomôcť diagnostikovať a liečiť psychické stavy, ako je autizmus alebo posttraumatická stresová porucha.

Až doposiaľ obmedzovali kognitívni vedci svoj výskum na rozpoznanie šiestich základných emócií : šťastný, smutný, vystrašený, rozčúlený, prekvapený a znechutený.

Vedci z Ohijskej univerzity však rozšírili túto škálu a mohli tak do nej zaradiť úplne nové kategórie, ako sú napríklad emočný výraz „šťastne prekvapený“, ktorý je najčastejšou reakciou človeka na nečakanú dobrú správu.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia