V Bratislave otvorili priestor pre laikov, umelcov aj technológov

— Frédérique Hazéová

V priestoroch Starej tržnice vzniklo „laboratórium“, ktoré by malo spájať odborníkov aj laikov so záujmom o technológie. Lab powered by Nadácia Orange bude slúžiť na výskum a vzdelávanie v technologickej oblasti, ale aj testovanie inovácií a nových metód digitálnej produkcie a dizajnu.

V Bratislave otvorili priestor pre laikov, umelcov aj technológov

Slávnostného otvorenia novej vzdelávaco-komunitnej dielne Lab sa zúčastnil aj prezident Andrej Kiska. Zdroj foto: Nadácia Orange

Kreatívna vzdelávaco-komunitná dielňa Lab vznikla v rámci medzinárodného vzdelávacieho programu Solidarity FabLab. Vybudovanie dielne na Námestí SNP podporila Nadácia Orange spolu s Alianciou Stará Tržnica.

Lab oficiálne uviedli do života na včerajšom slávnostnom otvorení. Podujatia sa zúčastnil aj prezident Andrej Kiska, spolu s generálnym riaditeľom Orange Slovensko Pavlom Lančaričom, primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom a správkyňou nadácie Orange Andreou Cocherovou.

Priestor pre všetkých

Nová technologická dielňa, ktorá má byť otvorenou platformou pre vzdelávanie a digitálnu inováciu, sa zameriava na dve hlavné skupiny ľudí. Jednu tvoria tí, ktorí najnovšie technológie dôverne poznajú a dokážu dokonca pracovať na ich zlepšovaní či inovácii. Druhú skupinu predstavujú laici, ktorí tieto technológie možno doteraz nepoznali, no v Labe sa s nimi naučia pracovať.

Dielňa je teda otvorená umelcom, vývojárom, študentom, či odborníkom, ktorí si môžu overiť svoje vedomosti v praxi a testovať rôzne nové postupy a technológie, ale aj širokej verejnosti. „Vytvorením otvoreného komunitného a vzdelávacieho priestoru s možnosťami pracovať s moderným vybavením, ktoré nie je bežne dostupné ani v školách, chceme podporiť v mladých ľuďoch zvedavosť a tvorivosť,“ hovorí správkyňa nadácie Andrea Cocherová.

Slovensko sa tak postupne pridáva ku krajinám, kde podobné projekty vznikajú už roky. Schopnosť ovládať moderné digitálne technológie sa už dávnejšie stala súčasťou moderného vzdelávania, keďže často podmieňuje úspešnosť ľudí na trhu práce.

Modely aj bábky

Dielňa je rozdelená do dvoch hlavných priestorov. V jednom z nich návštevníci nájdu laserovú rezačku, 3D tlačiareň, či 3D perá, s ktorými obrázky nadobudnú nový rozmer. Doslovne.

K dispozícii sú tu aj študijné materiály, knihy, časopisy a návody, či obchod s drobným spotrebným materiálom. V týchto priestoroch sa budú konať najrôznejšie aktivity, workshopy a stretnutia, najmä pod vedením mimovládnych organizácií, či start up-ov.

V druhej časti Labu, ktorá sa nachádza v suteréne, sa čoskoro objavia hlučnejšie stroje ako frézy a píly, ale aj mikropočítače a ďalšie technológie na digitálnu fabrikáciu.

Stroje môžu poslúžiť širokému spektru ľudí. Dizajnéri a umelci ich napríklad môžu využiť na zhmotnenie svojich diel a návrhov a architekti na vytvorenie modelových budov. V Labe sa pripravujú aj diskusie a prednášky, ktoré by mali poslucháčov vzdelávať aj inšpirovať.

Lab je pre verejnosť otvorený každý pracovný deň od 8.00 do 22.00 hod. Všetci záujemcovia budú na prácu s technológiami dôkladne zaškolení.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia