Snímky z Marsu odhalili nezvestnú sondu Beagle 2

Nové snímky povrchu Marsu pomohli objaviť viac než desať rokov nezvestnú európsku sondu Beagle 2, ktorá sa stratila pri pokuse o pristátie na červenej planéte v roku 2003. Na obrázkoch z amerického satelitu Mars Reconnaissance Orbiter sa sondu podarilo lokalizovať. Podľa odborníkov sa dokonca zdá, že je pristávací modul neporušený. Kvôli poruche solárnych panelov však nedokáže komunikovať, napísal dnes server BBC.

Snímky z Marsu odhalili nezvestnú sondu Beagle 2

Vďaka novým snímkom sa stratenú sondu podarilo nájsť. Foto: HIRISE/NASA/Leicester

Beagle 2 k Marsu vyslala Európska vesmírna agentúra (ESA) na palube satelitu Mars Express. Modul mal na povrchu planéty pristáť 25. decembra 2003, ale misia sa skončila neúspechom. Beagle 2 vôbec nezačal komunikovať a vedci sa domnievali, že sa roztrieštil počas pristátia, pretože k povrchu dorazil príliš veľkou rýchlosťou.

Teraz sa ukazuje, že vtedajšie závery neboli správne. Modul totiž bezpečne pristál, ale kvôli bližšie neurčenej poruche sa nepodarilo rozložiť všetky solárne panely. Pod jedným z nich sa nachádza aj anténa, ktorá preto nemohla fungovať.

„Príčina poruchy je špekulatívna, ale mohla to byť – a pravdepodobne aj bola – hlavne smola. Príliš tvrdý náraz mohol skriviť konštrukciu,“ vysvetlil BBC šéf misie Mark Sims z univerzity v britskom Leicestere. Podľa neho mohol poruchu spôsobiť aj prederavený airbag, ktorý sa neoddelil od vlastného stroja.

Podľa dát z nových snímok dosadol Beagle 2 len päť kilometrov od stredu 500 kilometrov dlhej elipsovitej zóny, ktorá bola vytýčená ako miesto pristátia. Pre množstvo ľudí, ktorí sa na misii podieľali, tak budú podľa BBC nové zistenia skôr frustrujúce, pretože sa ukazuje, že úspešné fungovanie modulu bolo takpovediac na dosah.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia