Noc výskumníkov v Banskej Bystrici – chémia bude hrať farbami

— Lenka Uherová

Už o pár dní tu máme Noc výskumníkov a tešiť sa na ňu môžete aj v Banskej Bystrici. Od robotov, chémie, či jaskýň až po virtuálnu realitu a nerastné suroviny, vedci a výskumníci z najrôznejších inštitúcií návštevníkom radi odpovedia na ich otázky a ukážu im niečo nové. Zobrať pritom môžete aj svoje deti, či mladších súrodencov, na ktorých čaká nemálo aktivít.

Noc výskumníkov v Banskej Bystrici – chémia bude hrať farbami

Noc výskumníkov v Banskej Bystrici 2014, zdroj: SOVVA, o.z.

Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA) v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied, Centrom pre vedecko-technické informácie SR a portálom EurActiv.sk už po deviaty rok slovenským vedcom a odborníkom umožňujú predstaviť svoju prácu verejnosti.

Festival vedy Európska noc výskumníkov 2015 sa tentokrát uskutoční 25. septembra. Na Slovensku bude v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Tatranskej Lomnici a Poprade.V banskobystrickom Europa Shopping Centre bude pre návštevníkov pripravených 28 stánkov a  5 prednášok.

Všade samé roboty

Tohtoročné heslo Noci výskumníkov znie „Veda je budúcnosť“  a v Banskej Bystrici sa ako v budúcnosti možno budete aj cítiť. V obchodnom centre Europa Shopping Centre sa totiž budete môcť prechádzať aj medzi robotmi.

S robotmi na hranie sa možno už mnohí z nás stretli, no v jednom zo stánkov budú návštevníkov čakať legendy robotického sveta. Majstri sveta zo súťaže záchranárskych robotov.  Nielenže si záujemcovia budú môcť takého robota postaviť, no budú ho môcť aj ovládať a vyskúšať si, ako sa s ním vlastne pracuje.

V iných stánkoch zase vedci návštevníkom vysvetlia, ako roboty rozpoznávajú farby, ako športujú, či ako udržiavajú rovnováhu. Ak poznáte robotického nadšenca vo veku 10 až 16 rokov, nasmerujte ho do stánku FIRST LEGO League. Ten ponúka možnosť zapojiť sa do medzinárodnej súťaže, ktorá preverí nielen zručnosť súťažiacich, ale aj ich kreativitu a tímovú prácu.

Pestrá chémia aj Zem milionárka

To, že chémia hrá všetkými farbami ,návštevníkom dokážu vedci z Katedry chémie Univerzity Mateja Bela. Maľovanie elektrinou, svetielkovanie či tajné písmo, to všetko bude súčasťou stánku s príznačným názvom Farebná chémia.

Zástupcovia Katedry geografie a geológie z tej istej univerzity zase účastníkom predvedú, že bohatstvo Zeme sa skrýva aj v nerastoch. Viete napríklad koľko a akých surovín je potrebné pre výrobu auta strednej triedy? Či ako vyzerajú nerasty pod binokulárnou lupou?

V stánku Geologického ústavu SAV sa vedci stanú sprievodcami tajomným svetom jaskýň, ktoré neukrývajú poklady len v knihách, ale aj v skutočnosti. Aj obyčajný kameň sa totiž môže stať pokladom, keď sa z neho stane diamant. Vedci z Geologického ústavu SAV návštevníkom ich stánku okrem iného prezradia, ako je to vôbec možné.  

Energia Veľkého tresku

Energia stála pri zrode vesmíru a energiu potrebujeme aj dnes. Preskúmajte jej vývoj  a zistite, ako sme s ňou nakladali v minulosti a ako je tomu dnes.

Odborníci zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry záujemcov prevedú históriou elektriny a ukážu im, ako to vlastne celé vzniklo.  Tak, ako kedysi Alessandro Volta, či Luigi Galvani, si aj oni budú môcť vyskúšať pokusy, vďaka ktorým vznikla napríklad batéria.

Vedy nikdy nie je dosť

Zdá sa vám toho stále málo? Ak vás ale vo vede zaujíma niečo iné, festival v Banskej Bystrici má toho nachystaného ešte oveľa viac. Budete si môcť vyskúšať prácu tlmočníka, nazrieť do sveta fyziky, spočítať nespočítateľné, či dozvedieť sa niečo z histórie.

Okrem stánkov sa aj tento rok môžete tešiť na viacero zaujímavých prednášok. Vedci vám vysvetlia, že aj umenie má veľa spoločného s vedou, zavedú vás do histórie a poradia vám aj to, ako sa už dnes môžete pripravovať na dôchodok.

Príďte sa 25. septembra pozrieť do Banskej Bystrice a objavte všetky podoby vedy.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia