Slovensko v Bruseli predstavuje svoju inovatívnosť

Jaroslav Leitmann

Mladé. Dynamické. Inovatívne. Slovensko sa počas svojho šesťmesačného predsedníctva v Rade EÚ predstaví ako krajina, ktorá stelesňuje tieto prívlastky. Budova Rady EÚ v Bruseli pritom bude počas mesiaca júl pôsobiť ako exhibícia toho najlepšieho zo slovenského sveta vedy a inovácii.

Slovensko v Bruseli predstavuje svoju inovatívnosť

Zdroj: youtube.com/mzvsr

Predsedníctvo v Rade EÚ prináša krajinám jedinečnú príležitosť prezentovať to najlepšie a najtypickejšie zo svojho repertoára. Stratégiou slovenského predsedníctva bude zmeniť vnímanie Slovenska v európskych kruhoch na krajinu, ktorej devízou nie je lacná pracovaná sila, ale inovatívne myšlienky.

V budove Rady EÚ sa pod hlavičkou komunikačnej kampane Good Idea Slovakia počas mesiaca júl predstavia najinovatívnejšie vynálezy a technológie slovenských novátorov. Výstava v Justus Lipsius s názvom Štyri elementy inovácie je výsledkom kreatívnej práce Slovenskej asociácie interiérových dizajnérov.

Živly Slovenska

Vizuálna prezentácia, ktorú v Bruseli predstavili 7. júla sa opiera o štyri nosné piliere – prírodné živly oheň, voda, vzduch a zem. Každý živel je znázornený jedným exponátom – vynálezom zo slovenských technologických dielní.

Oheň stelesňuje unikátna technológia hlbinných vrtov plazmovým elektrickým oblúkom, ktorú vyvíja slovenská spoločnosť GA Drilling. Kajaky a kanoe bratov Vajdovcov, ktoré využívajú vrcholoví športovci na Slovensku i v zahraničí zastupujú živel vody. Zaujímavá a energeticky sebestačná adaptácia prenosného domu Ecocapsule má prepojenie so zemou a prírodný element vzduchu stelesňuje svetový unikát lietajúceho auta Aeromobil.

Spoločnosť GA Drilling má potenciál zásadne zmeniť spôsob hlbinných vrtov na získavanie podzemnej energie. Ich bezkontaktná technológia Plasmabit je schopná efektívne preraziť aj tvrdý podzemný materiál. Riešenie využívajúce plazmový elektrický pritom dokáže znížiť vysoké náklady, ktoré sa znásobujú s hĺbkou zemných vrtov.

Firme bratov Vajdovcov sa naopak podarilo preraziť vo svete vodného športu. Kvalita ich ručne vyrábaných lodí sa stala svetovým štandardom, ktorý vyhľadáva väčšina úspešných slalomárov. Lode z dielne Vajdovcov preplavili mnohých z nich na medailové priečky.

Na zemi aj vo vzduchu

Nový štýl bývania a cestovania zase predstavuje prenosná obytná jednotka Ecocapsule. Výhodou kapsuly však nie je len možnosť jej presunu z jedného miesta na druhé. Ecocapsule je nezávislá od elektrickej alebo vodnej infraštruktúry – dokáže si totiž vytvoriť svoju vlastnú energiu a je vybavená aj zásobníkom a filtrom na dažďovú vodu.

Neobyčajný spôsob premiestňovania prináša aj Aeromobil – jedinečný prototyp lietajúceho auta. Za týmto unikátnym vynálezom, ktorý dokáže zotrvať vo vzduchu približne sedem hodín stoja Štefan Klein a Ján Vaculík. Aj keď len mediálne, Aeromobilu sa už však podarilo obletieť takmer celý svet.

Podľa Miroslava Lajčáka, ktorý bol pri slávnostnom otvorení exhibície, vzbudili slovenské vynálezy v Bruseli medzi návštevníkmi Justus Lipsius obrovský záujem. Svetová prestíž a kvalita týchto technologických vynálezov umocňuje stratégiu propagovať Slovensko ako dynamickú a inovatívnu krajinu.

Kvalita slovenských nápadov a myšlienok má preto potenciál nielen súťažiť so zahraničnou konkurenciou ale aj pomáhať pri budovaní nového obrazu Slovenska vo svete.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia