Najlepší vedci a technici si z Incheby odniesli jedinečné ocenenie

— Frédérique Hazéová

Priestory Incheba Expo Bratislava sa vo štvrtok večer zaplnili odborníkmi a vedeckými nadšencami. Týždeň vedy a techniky vyvrcholil slávnostným odovzdávaním Ceny za vedu a techniku, ktorou ocenili prácu slovenských vedcov a výskumníkov, ale aj študentov a popularizátorov.

Najlepší vedci a technici si z Incheby odniesli jedinečné ocenenie

Zlato-platinovú plastiku pretavenú zo skla, ktorú si ocenení prevzali, vytvoril umelec Achilleas Sdoukos.

Ceny za vedu a techniku počas slávnostného galavečera odovzdal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan. Ocenení si z jeho rúk prevzali jedinečnú sošku vytvorenú práve na túto príležitosť. Umelec Achilleas Sdoukos sa sochou z rýdzich kovov, zlata a platiny, rozhodol vytvoriť symbol celej škály vedných disciplín, ktoré navzájom spolupracujú kvôli jednému, ušľachtilému cieľu.

„Pri tvorbe som sa snažil vcítiť do úlohy vedca, keďže pre mňa sú to veľmi kreatívne bytosti, ktoré výsledkami svojej práce ovplyvňujú nás všetkých,“ uviedol počas slávnostného otvorenia autor ocenenia.

Raz vedec, navždy vedec

„Vedci väčšinou nemenia svoje povolanie. Je to na celý život,“ povedal molekulárnych biológ Imrich Barák, jeden z troch ocenených v kategórii Osobnosť vedy a techniky. Veda je totiž poslanie, ktoré nie je obmedzené na osem hodín denne a nútené povinnosti.

Osobnosťami vedy a techniky sa okrem Imricha Baráka stali aj fyzikálny chemik Marián Valko a elektrotechnik Rastislav Havrila.

Cena za vedu a techniku sa odovzdávala v piatich kategóriách ako prejav uznania nielen dlhoročným osobnostiam vedy a techniky, ale aj mladým výskumníkom do 35 rokov, vedecko-technickým tímom, či ľuďom, ktorí sa slovenskú vedu už niekoľko rokov snažia sprístupniť verejnosti.

Len vďaka vedcom lietame do vesmíru

„Len vedci majú šancu zmeniť tento svet,“ uviedla Andrea Settey Hajdúchová, ktorá každý deň zmierňuje obavy vedcov z médií a novinárov a naopak upozorňuje na často skvelý výskum, ktorý sa na Slovensku deje. Veď len vďaka vedcom lietame do vesmíru, podotkla manažérka pre komunikáciu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Okrem Ceny za vedu a techniku sa počas slávnostného večera odovzdávali aj Cena SAV za budovanie infraštruktúry pre vedu, Ocenenie Slovenskej rektorskej konferencie, Cena Zväzu slovenských vedecko-technických spoločností a Cena Aurela Stodolu (Ocenenie Slovenských elektrární) za najlepšie bakalárske, diplomové a dizertačné práce.

Slovenská akadémia vied tiež udelila čestný doktorát, ktorý si z rúk predsedu SAV Pavla Šajgalíka prevzal doktor Mrityunjay Singh, celosvetová vedecká kapacita v oblasti materiálového výskumu.

Zoznam všetkých ocenených nájdete tu.

Ceny za vedu a techniku sa po prvýkrát odovzdávali v roku 2014, kedy nahradili Ceny ministra školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Cieľom zmeny udeľovaného ocenenia bolo zvýšiť jeho spoločenskú prestíž.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia