V Číne možno objavili 5000 rokov staré písmo

Zrejme jeden z najstaršie zachovalých dokladov primitívneho písma našli archeológovia na východe Číny. Znaky na úlomkoch dvoch kamenných sekier z lokality, ležiacej neďaleko Šanghaja sú podľa expertov staré asi 5000 rokov. Informoval o tom spravodajský server BBC News.

V Číne možno objavili 5000 rokov staré písmo

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Jorge Dalmau y Pablo Dalmau Photo

Zatiaľ najstaršie písmo pochádza z Mezopotámie z obdobia 3300 rokov pred našim letopočtom. Predpokladá sa, že čínske znaky sa vyvíjali nezávisle na ňom.

V Číne boli doteraz za najstaršie považované nápisy na zvieracích kostiach, používaných k vešteniu. Tie majú 3600 rokov. Nové objavené znaky sú tak o 1400 rokov staršie.

Čínski vedci sa ale nemôžu zhodnúť na tom, či znaky na kamenných sekerách môžu byť považované za skutočné písmo, alebo či ide len obyčajný súbor symbolov. V každom prípade prispejú k objasneniu pôvodu čínskeho jazyka a kultúry.

Kamenné úlomky boli odhalené už v rokoch 2003 až 2006 v bohatom nálezisku artefaktov z obdobia neolitu. Archeológom však trvalo niekoľko rokov, než všetky objavy z lokality Liang-ču južne od Šanghaja, zahrňujúce tisíce keramických, kamenných, nefritových, drevených, slonovinových a kostených úlomkov, podrobne preskúmali. Preto bol objav zverejnený až teraz.

Tri zo šiestich dávnych znakov pripomínajú podľa expertov moderný znak pre označenie človeka.

„Dôležité je, že tu máme šesť symbolov usporiadaných pohromade, pričom tri z nich sú rovnaké. To jasne ukazuje, že sa jedná o nejaký druh vety,“ vyhlásil vedúci výskumu Sü Sin-min.

Taktiež uznávaný čínsky expert na dávne písmo Cchao Ťin-jen sa domnieva, že znaky môžu predstavovať rannú formu písma. „Hoci nedokážeme presne čítať význam týchto „slov“ vyrytých do kamenných sekier, sme si istí, že patria do kategórie slov, aj keď trochu primitívnych,“ povedal.

Podľa archeológa Liou Čaa však nie je tento materiál dostatočný. „Myslím si, že tieto znaky nemôžu byť podľa najprísnejších definícií označené za písmo. V súčasnej dobe nemáme dostatok materiálu, aby sme mohli tieto značky zaradiť do histórie písma.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia