Slovenská akadémia vied ocenila dvoch vedcov zo zahraničia

— Frédérique Hazéová

Slovenská akadémia vied sa v rámci udeľovania ocenení nezameriava len na slovenských odborníkov. V priebehu jedného týždňa sa ich držiteľmi stali aj dvaja významní zahraniční vedci. Uznanie slovenských vedcov si vyslúžili dlhoročným výskumom, ako aj spoluprácou so slovenskými odborníkmi.

Slovenská akadémia vied ocenila dvoch vedcov zo zahraničia

Profesor Anthony J. Wilkins získal prestížne ocenenie SAV. Foto: SAV/Vladimír Šimíček

Prvým oceneným je britský profesor Anthony J. Wilkins, ktorému Vedecká rada Slovenskej akadémie vied udelila Medzinárodnú cenu SAV za vynikajúce dielo v oblasti prírodných vied, ktoré má konkrétny vzťah k Slovensku.

Britsko-slovenská spolupráca

Anthony J. Wilkins, molekulárny biológ z britskej University of York, sa zaoberá skúmaním procesov, ktoré vedú k bunkovej smrti a bunkovým ochoreniam. Wilkins v rámci svojej práce už dlhé roky kooperuje s Ústavom molekulárnej biológie SAV. S vedeckou skupinou pod vedením Evy Kutejovej a Imricha Baráka z Ústavu molekulárnej biológie spolupracoval na štyroch výskumných projektoch.

Výsledkom kooperácie je zatiaľ 25 spoločných publikácií. „Pri našej spolupráci so slovenským tímom sme pochopili, ako dokážu bakteriálne bunky komunikovať s okolím. Spóry sa javia ako veľký problém v medicíne a my práve vďaka týmto zisteniam vieme zabrániť ich rastu,“ vysvetlil časť dosiahnutých výsledkov Wilkins.

Cenu si prevzal z rúk podpredsedníčky SAV Evy Majkovej v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v piatok 4. septembra.

Keď sa Nobel stretne s Ilkovičom

Druhý ocenený pochádza z odlišného vedeckého prostredia. Francúzsky chemik Jean-Marie Lehn z Univerzity Louisa Pasteura v Štrasburgu, ktorý je okrem iného aj nositeľom Nobelovej ceny za chémiu za rok 1987, kedysi vytvoril základňu pre úplne nové odvetvie – supramolekulárnu chémiu. 

V roku 1986 sa mu totiž podarilo dosiahnuť syntézu molekúl, ktorých výsledný tvar pripomínal plochú klietku. V ich strede sa nachádzala medzera, do ktorej sa dala vložiť ďalšia molekula, na základe čoho mohli vedci začať sledovať a exerimentovať s interakciami rôznych druhov molekúl.

lehn ocenenie sav vladimir simicek
Nositeľ Nobelovej ceny za chémiu, profesor Jean - Marie Lehn, si od predsedu SAV P. Šajgalíka preberá Čestnú plaketu SAV Dionýza Ilkoviča. Foto: SAV/Vladimír Šimíček

Najväčšie úspechy Lehn dosiahol pri vývoji a využití molekúl, ktoré sú schopné samorozpoznávania, vďaka čomu sa dokážu organizovať do väčších celkov. Jeho výskum trval vyše dvadsať rokov a spolupracovalo na ňom 150 odborníkov z viac ako dvadsiatich krajín.

Za jeho zásluhy vo fyzikálno-chemických vedách mu Slovenská akadémia vied dnes udelila Čestnú plaketu Dionýza Ilkoviča. Zaujímavosťou je, že vo Francúzsku sa zase najmä mladým perspektívnym výskumníkom udeľuje cena za chémiu, ktorá nesie práve Lehnovo meno.

Lehn sa ako hosť Slovenskej chemickej spoločnosti zúčastní aj Zjazdu českých a slovenských chemikov, na ktorom prednesie hlavnú prednášku. Zjazd sa bude konať v dňoch 7. – 8. septembra v Starom Smokovci.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia