Žilinská univerzita dostane financie na pritiahnutie vedeckej špičky

Žilinská univerzita obstála v náročnej konkurencii a získala prestížny projekt zo siedmeho rámcového programu. Nové financie majú prilákať na univerzitu nových vedcov zo zahraničia a zvýšiť excelentnosť výskumu v oblasti inteligentných dopravných systémov.

Žilinská univerzita dostane financie na pritiahnutie vedeckej špičky

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, haseebjamal_stn

Ide o pilotnú výzvu „ERA Chairs“, vyhlásenú v 7. rámcovom programe EÚ, konkrétne v programe Kapacity - výskumný potenciál. Eurokomisárka pre vedu a inovácie Máire Geoghegan-Quinnová vyhlásila výsledky na konferencii v chorvátskom Záhrebe.

Tieto výzvy sú určené prevažne pre výskumné inštitúcie z menej rozvinutých regiónov, ktoré zaostávajú v excelentnosti za špičkou Európy, avšak majú veľký potenciál. Tieto pracoviská získajú finančné prostriedky na pritiahnutie špičkových vedcov. Tí potom zvýšia kvalitu výskumu, ale aj konkurencieschopnosť inštitúcie v získavaní ďalších projektov.     

Celkovo bolo podaných 111 projektov, ktorých úroveň prekonala očakávania. Podporených bolo 11, vrátane jedného projektu zo západoslovenského regiónu. Zo všetkých  11 schválených projektov išlo až šesť do nových členských štátov a ďalší projekt zase do Srbska.

Medzi výskumnými oblasťami, ktorým sa venujú projekty, nájdeme napríklad environmentálnu chémiu, veterinársku medicínu, aquakultúru, emisie skleníkových plynov, či interakcie človeka s počítačom.

Inteligentná doprava

Žilinská univerzita uspela v oblasti dopravy s projektom s názvom „Enhancing Research and innovation dimension of the University of Zilina in intelligent transport systems“.

Projekt je zameraný na posilnenie výskumných kapacít a excelentnosti v oblasti inteligentných dopravných systémov. Univerzita v tlačovej správe tvrdí, že chce nadviazať na vybudovanú infraštruktúru zo štrukturálnych fondov a prepojiť efektívnejšie eurofondy s ďalšími európskymi výskumnými programami.  

Kľúčovými nástrojmi na dosiahnutie cieľov predloženého projektu bude teda pritiahnutie nových špičkových vedcov na univerzitu. Lákadlom okrem unikátnej výskumnej infraštruktúry majú byť podľa hovorcu univerzity aj transformácia inštitúcie a štrukturálne zmeny smerujúce k posilneniu konkurencieschopnosti v európskych výskumných programoch.

„Projekt sa zameriava na trvalo udržateľný rozvoj ľudských zdrojov a kľúčových kompetencií na Žilinskej univerzite v Žiline v oblasti inteligentných dopravných systémov pod vedením skúseného vedca a manažéra „ERA Chair Holder“ a jeho/jej tímu,“ píše sa v tlačovej správe univerzity.

Univerzita musí teraz urobiť transparentné výberové konanie, ktoré bude zohľadňovať európske štandardy a kritéria. Jedným z nich je napríklad rodová vyváženosť.

Chcú do vyššej ligy

Aj keď pilotné výzvy tohto zaujímavého podprogramu boli vyhlásené prakticky až v závere siedmeho rámcového programu, ERA Chairs nekončia. Iba sa teraz presunú pod Horizont 2020, kde na nich bude vyčlenený ešte väčší finančný balík.

„Ohlasy na prvú výzvu boli ohromné. Ukázalo sa, že medzi výskumnými organizáciami v Európe existuje naozajstná túžba dostať sa do vyššej ligy.

Chcem však všetkých uistiť, že žiadny potenciál neostane premrhaný. Program Horizont 2020 poskytne financovanie pre ERA Chairs v takých oblastiach, ktoré potrebujeme najviac,“ vyhlásila eurokomisárka.

V decembri boli publikované nové výzvy programu ERA Chairs s rozpočtom 33,6 milióna eur a termín na podávanie žiadosti je 15. október tohto roku. V budúcom roku bude môcť EÚ podporiť približne 15 projektov.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia