Ako sa darí vedcom čerpať prostriedky z Horizontu 2020?

— Zuzana Vitková, Frederique Házeová

Program Európskej komisie na financovanie vedy a výskumu Horizont 2020 má za sebou prvý rok fungovania. V nasledujúcich infografikách vám priblížime, ako sa program s rozpočtom 80 miliárd eur darí využívať aj našim vedcom, v čom boli úspešní a kde sa dopúšťali chýb.

Ako sa darí vedcom čerpať prostriedky z Horizontu 2020?

zdroj obrázku: Freepik

Rámcový program Horizont 2020 je hlavný nástroj na podporu výskumu, vývoja a inovácií Európskej komisie na roky 2014 až 2020. Jeho rozpočet je 80 miliárd eur a participujú na ňom všetky členské a asociované krajiny EÚ.

Informácie o účasti a úspešnosti vedcov v rámcovom programe odzneli na konferencii s názvom Slovensko v Horizonte, ktorú organizovali Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Centrum vedecko-technických informácií SR a Styčná kancelária pre výskum a vývoj v Bruseli (SLORD).

Číselné údaje infografiky vychádzajú z dát, ktoré boli zverejnené v databáze ECORDA a sú aktuálne k septembru 2014. Sú to zatiaľ prvé štatistiky, ktoré boli k programu Horizontu 2020 zostavené. Najčastejšie chyby pri podávaní projektov sme vyberali z prezentácií panelistov docentky Alexandry Bitušíkovej a docenta Radoslava Delinu, ktoré na konferencii zazneli.

Vychádza nám reparát?

Úspešnosť slovenských vedcov v predchádzajúcom Siedmom rámcovom programe (7. RP) bola pod priemerom Európskej únie. Od Horizontu 2020 sa očakáva nárast počtu podaných aj schválených slovenských projektov. Zlepšiť slovenské štatistiky majú pomôcť pozmenené pravidlá programu ako napríklad zníženie administratívnej náročnosti, aktívnejšie zapojenie malých a stredných podnikov či väčší dôraz na interdisciplinaritu podporených projektov. Práve tieto zmeny boli šité na mieru krajinám menej úspešným v 7. RP, ktoré sa v minulosti sťažovali najmä na komplikovanú administratívu.

V rámci programu Horizont 2020 bude v prvých dvoch rokoch k dispozícii 15 miliárd eur. Len na samotné výzvy financované z rozpočtu na rok 2014 bolo vyčlenených približne 7,8 miliardy eur, z ktorých EK podporila 946 úspešných projektov príspevkom vo výške vo výške 2,3 miliardy eur.

Za prvý rok od spustenia Horizontu 2020 sa však Slovensku podarilo získať iba približne 3,25 milióna eur, čo je v porovnaní s optimistickým odhadom ministerstva školstva i európskym priemerom úspešnosti málo.

V miere úspešnosti získavania projektov podľa účasti jednotlivých krajín na vyhodnotených výzvach sme s desiatimi percentami spolu s Bulharskom a Cyprom tretí od konca. Horšie na tom sú už len Maďarsko a Litva. V miere úspešnosti podľa získaného príspevku sme zo všetkých krajín predbehli iba Chorvátsko.

V júni 2014 odhadoval vtedajší minister školstva vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič, že by sme v priebehu siedmich rokov mohli získať z Horizontu až 800 miliónov eur. Aby sa to podarilo, museli by sme byť v nasledujúcich rokoch niekoľko desiatok krát úspešnejší.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia