Alkochémia I: Víno nie je víno a whiskey je smradľavý pes
Na to, aby sme mohli vyprodukovať akýkoľvek druh alkoholu na svete, potrebujeme iba cukor, vodu a kvasnice. Ako je ale možné, že z týchto zložiek môžeme vytvoriť druhy,...
Na to, aby sme mohli vyprodukovať akýkoľvek druh alkoholu na svete, potrebujeme iba cukor, vodu a kvasnice. Ako je ale možné, že z týchto zložiek môžeme vytvoriť druhy,...
Ľudia viac ako kedykoľvek predtým diskutujú a pochybujú o obsahu svojho jedla a jeho vplyve na naše zdravie. Sú si toho vedomí aj organizátori Medzinárodného festivalu ...
Vzduch, ktorý dýchame, sa znečisťuje čoraz rýchlejšie, čo sa veda snaží najrôznejšími spôsobmi spomaliť. Samotné riešenia ale niekedy dokážu životnému prostred...
Čistá voda je nevyhnutnou súčasťou nášho života, čo si každý rok pripomíname 22. marca, ktorý je už 24 rokov svetovým dňom vody. Témou toho dnešného je „Voda a...
K migrácii ľudí dochádza intenzívnejšie, ako kedykoľvek predtým, pričom nikdy necestujeme sami a spoločnosť nám robia aj rôzne mikróby, či vírusy. Vedeli ste ale,...
Na začiatku nášho letopočtu sa na Zemi nachádzalo zhruba 150 miliónov ľudí. Dnes naše počty prevyšujú sedem miliárd. Podľa meteorológa a klimatológa Milana Lapina,...
Čo si predstavíte pod slovom mikrób? Niekomu napadne pomyselná strašidelná príšerka, ktorá ohrozuje ľudské telo, inému špinavé ruky, či kýchajúci cestujúci v auto...
Vedci zistili, že morské huby nasávajú nie len drobné organizmy, ktorými sa živia, ale aj pesticídy, olovo, či nebezpečné baktérie, ktoré filtrujú. V budúcnosti by ...
Na začiatku roka 2016 oznámili vedci potvrdenie objavu štyroch super ťažkých prvkov. Na to, či ich vieme využiť a čím sú špecifické, sme sa spýtali predsedu Slovensk...
Radi si myslíme, že svoju vôľu ovládame úplne sami, no vedci už niekoľko krát dokázali, že to tak nie je. V mnohých prípadoch nad ráciom prevládajú hlboko zakorenen...