Vedci chcú liečiť črevné ochorenia pomocou červov a prvokov

Crohnova choroba a iné zápalové ochorenia čriev by sa v budúcnosti mohla liečiť pomocou vybraných prvokov alebo červov.

Vedci chcú liečiť črevné ochorenia pomocou červov a prvokov

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com

Tomuto unikátnemu výskumu sa venujú vedci z Parazitologického ústavu Akadémie vied ČR a Prírodovedeckej fakulty Juhočeskej univerzity. Výskumy naznačujú, že prvoky a červy, vložené do čriev pacientov, majú schopnosť tlmiť alebo priamo odstrániť spomínané zdravotné problémy.

V rámci projektu, ktorý vlani na juhu Čiech začal, chcú vedci vyvinúť metódu, ktorá by sa mohla stať bežne používanou liečbou. ČTK to povedal riaditeľ Parazitologického ústavu Julius Lukeš.

Podľa riaditeľa Parazitologického ústavu Júliusa Lukeša ide o organizmy, ktoré žijú s ľudským telom v súlade, a preto pri tomto spôsobe liečby nehrozia žiadne škodlivé vedľajšie účinky.

„Ešte pred 30 až 50 rokmi mal prakticky každý človek tieto organizmy aspoň časť svojho života vo svojom tele. V rámci boja proti parazitom boli úspešne odstránené a už ich nájdeme len zdriedkavo," uviedol Lukeš.

Niektorí vedci a najmä lekári podľa neho stále považujú všetky ľudské prvoky a červy za škodlivé parazity, proti ktorým treba bojovať. Lukeš sa však domnieva, že tento pohľad je vo svetle posledných výskumov prekonaný.

„Na boj proti parazitom sa ľahšie získavajú peniaze než na štúdium organizmov, ktoré ľudskému telu neškodia. Keby to nenazývali parazitom, tak by to nebol škodca a prečo investovať do niečoho, čo telu neškodí?" povedal Lukeš.

Crohnova choroba je zápalové ochorenie čriev. V posledných rokoch lekári zaznamenali veľký nárast tohto ochorenia. Niektorí vedci sa domnievajú, že je to práve dôsledkom absencie črevných organizmov, ktoré v minulosti ľudia bežne v tele mali.

Súčasná liečba tejto choroby predstavuje pre pacientov obmedzenie v životospráve. Podľa štúdií z USA a Británie, boli pacienti s Crohnovou chorobou nakazení črevnými červami a ich zdravotný stav sa vo väčšine prípadov významne zlepšil.

„Zrejme aj preto sa do klinických štúdií, pripravovaných na rok 2015, hlásia desiatky dobrovoľníkov," dodal Lukeš.

Riaditeľ Parazitologického ústavu verí, že sa v budúcnosti táto metóda stane bežnou súčasťou medicíny. „Predovšetkým mladých lekárov naša metóda zaujíma," povedal Lukeš.

Súčasný výskum podľa neho dokazuje, že pre vývoj imunitného systému potrebuje človek kontakt so spektrom baktérií a ďalších organizmov, ako tomu bolo celé desaťtisíce rokov v minulosti.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia