Pozor na modré svetlo pred spaním

Obrazovka pred spaním rozhodne nie je vhodná k tomu, aby sme upadli do Morfeovho náručia. „Svetlo je hlavným synchronizátorom cirkadiánneho rytmu,“ uvádza neurobiológ Claude Gronfier, ktorý sa zaoberá chronobiológiou vo francúzskom Štátnom ústave zdravotníctva a lekárskeho výskumu INSERM.

Pozor na modré svetlo pred spaním

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Al Ibrahim

Cirkadiánny rytmus je jedným z biorytmov, počas ktorého sa strieda aktivita a bdelosť, najčastejšie s dennou periódou. Obzvlášť modré svetlo elektroluminiscenčných diód (LED), ktoré vydávajú obrazovky počítačov, televízorov, smartphonov a tabletov, aktivuje stokrát viac receptorov sietnice citlivých na svetlo (gangliové bunky) ako biele svetlo lampy. Najviac modrého svetla má slnečný svit. Píšu o tom francúzske noviny Le Figaro.

Náš organizmus je podriadený biorytmu, na ktorom závisia takmer všetky biologické funkcie, a teda aj  spánok. Tieto „hodiny“ umiestnené v časti mozgu nazývanom hypothalamus sa opakovane nastavujú každý deň, hlavne svetlom zachycovaným očami. Predávajú informácie celému komplexu štruktúr a orgánov tak, aby bola počas dňa zaistená bdelosť a v noci spánok.

„Ak sme vystavení svetlu obohatenému o modrú, spôsobuje to oneskorenie ꞌhodín', teda oneskorené zaspávanie a nedostatok spánku. Znepokojujú nás hlavne tí, ktorí pracujú na zmeny, a tí, ktorí sa neskoro večer vystavujú modrému svetlu, hlavne pri pozeraní televízie. Najviac to platí u detí a dospievajúcej  mládeže,“ vysvetľuje Claude Gronfier. V týchto prípadoch sú „hodiny“ narušené. Sú mladí ľudia, ktorí vykazujú niektoré príznaky osôb pracujúcich na nočné zmeny: majú narušený spánok, sú unavení, prepadajú depresiám, ich pamäť a poznávacie schopnosti sú narušené.

Novembrový prieskum, ktorého sa zúčastnilo  776 detí v priemernom veku 12,4 rokov v parížskom regióne ukázal, že 10,6 percenta z nich v noci vstáva, aby si zahrali na počítači, alebo diskutovali na sociálnych sieťach. Štvrtina sledovaných spala príliš krátko, a to menej ako sedem hodín, uvádza šéf Centra pre spánok a bdelosť v Paríži profesor Damien Léger.

„Dospievajúca mládež je modrému svetlu vystavená oveľa dlhšie, ako by mala byť. Hovoríme o sociálnom ꞌjet lagꞌ (pásmové ochorenie prejavujúce sa únavou a poruchami spánku vyplývajúcimi z narušenia biorytmu po rýchlom leteckom prekonaní niekoľkých časových pásiem). To má dva dôsledky: deti a mladí ľudia chodia spať oveľa neskôr a je u nich blokovaný melatonín, hormón uľahčujúci zaspávanie“, uvádza profesor a člen Lekárskej akadémie Yvan Touitou.

Štúdia, vykonaná v roku 2012 Marianou Figueirovou z Lighting Research Center v New Yorku a zverejnená v časopise Applied Ergonomics, ukázala, že používanie prístrojov ako sú tablety, či sledovanie televíznej obrazovky citeľne narušuje prítok melatonínu.

Vo svojej správe z roku 2010 francúzska Národná agentúra pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a práce upozornila na nebezpečenstvo sledovania LED obrazoviek u detí, pretože ich oči filtrujú svetlo menej dobre.

Zoznam negatívnych dopadov nedostatku spánku je dlhý: kardiovaskulárne problémy, oslabenie  imunitného systému, znížená koncentrácia, spomalený metabolizmus a zhoršenie výsledkov detí v škole.

„Rovnako, ako sa hovorí o životnej hygiene, je potrebné premýšľať aj o hygiene svetla,“ hovorí Claude Gonfier. Treba sa riadiť zdravým rozumom. Vedci odporúčajú obmedzovať používanie obrazoviek pred spaním a sledovať, či dieťa nemá problémy s ranným vstávaním.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia