Ranné vtáčatá majú výhodu pred „sovami"

Vraj stačí ísť skoro spať, aby ste dosiahli pokoj a boli šťastní. K tomu ľudí nabádajú aj Meredith Colesová a Jacob Nota z americkej Binghamtonskej univerzity, ktorí v časopise Cognitive Therapy and Research zverejnili štúdiu zobrazujúcu vzťah medzi spánkom a negatívnymi myšlienkami. Píše o tom taliansky denník Corriere della Sera.

Ranné vtáčatá majú výhodu pred „sovami

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, planetchopstick

Kto chodí skoro spať a spí bez prerušenia má tendenciu pozitívne myslieť a netrpí tak často úzkostnými stavmi. Naopak, ten, kto chodí do postele neskoro a má prerušovaný spánok, inklinuje k myšlienkam plným úzkosti a pesimizmu. Nestačí teda spať dostatočný počet hodín, je potrebné spať v „terapeutických" hodinách, pretože nie všetky hodiny spánku majú rovnakú hodnotu.

Vedci z Binghamtonskej univerzity pod vedením Colesovej a Notu predložili skupine sto mladých dobrovoľníkov dotazník, ktorý mapoval  ich zvyky týkajúce sa spánku. Každý účastník prieskumu potom vypĺňal test vyhodnocujúci pretrvávajúce obavy a úzkostné myšlienky.

Výsledky ukázali očividný vzťah medzi tendenciou prehnane sa zaoberať minulosťou,  znepokojovať sa budúcnosťou a tiež medzi nedostatočným a zlým odpočinkom. Úzkosť, depresia, pochmúrne myšlienky: to všetko sú javy, ktoré v súvislosti s nekvalitným spánkom či s jeho nedostatkom vystupujú výrazne do popredia.

Štúdia zdôrazňuje súvislosti, ktoré už dávnejšie vykázali iné prieskumy, a ktoré potvrdzuje aj zdravý rozum. Je známe, že správne striedanie činnosti a odpočinku prináša dobrú psychickú rovnováhu a podporuje ju. Výskum z Binghamtonskej univerzity rovnako naznačuje rozdiely medzi dvoma typmi ľudí: nočnými sovami a rannými vtáčatami.

Ide o dve výrazne rozdielne kategórie, na ktoré sa rozdeľuje celé ľudstvo: na tých, ktorí nikdy nejdú spať večer, a na tých, ktorí idú spať zavčasu, aby sa ráno zobudili podľa hesla „ranné vtáča ďalej doskáče“. Práve ranné vtáčatá majú podľa vedcov výhodu, zatiaľ čo tí druhí majú tendenciu neustále myslieť na to isté, čím si sami vyvolávajú strach a negatívne myšlienky.

Dobrovoľníci, ktorí uviedli, že chodia spať neskoro, sa tiež ukázali byť ľahkou korisťou nechcených myšlienok, ktoré nie sú schopní kontrolovať. Experti presviedčajú ľudí, ktorí chodia spať neskoro, aby nepodceňovali pochmúrne myšlienky, pretože je zložité ich kontrolovať a môžu sa stať základom vážnych duševných porúch.

V každom prípade liečba, či skôr prevencia proti „znečisťovaniu" mysle pochmúrnymi myšlienkami, je veľmi jednoduchá: stačí, aby sme išli skôr spať a zobudíme sa pokojnejší. Aj keď sa často stáva, že nedokážeme zaspať práve kvôli tomu, že nám hlavou blúdia negatívne myšlienky.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia