Vývojári naprogramovali digitálnu hlavu s ľudskými emóciami

Vedci hovoria o novej generácii interface. Komunikácia s počítačom by sa mohla priblížiť ku komunikácii so živou ľudskou bytosťou.

Vývojári naprogramovali digitálnu hlavu s ľudskými emóciami

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, SarahG...

Žiadna vesmírna loď v dobrom scifi sa nemôže zaobísť bez virtuálnej hovoriacej hlavy, ktorá stelesňuje palubný počítač. Podobná hlava by sa ako osobný digitálny asistent, mohla čoskoro stať realitou aj v našich životoch. A navyše by mohla vyzerať veľmi realisticky.

Vedci vytvorili digitálnu hlavu, ktorá dokáže napodobňovať celú škálu rôznych ľudských emócií. Dokáže napríklad prečítať SMS správu od priateľa so šťastím alebo hnevom.

Podľa dizajnérov ide o najrealistickejšieho a najexpresívnejšieho avatara, aký bol doteraz zostrojený. Nazvali ho „Zoe“ a dizajnom tváre sa inšpirovali postavou s rovnakým menom v britskom seriáli Hollyoaks.

Samotný program zaberá len niekoľko desiatok megabajtov, takže je možné ho využívať aj v tabletoch a smartfónoch.

Zoe pracuje so šiestimi základnými druhmi emócií - šťastie, smútok, nežnosť, hnev, strach a taktiež neutrálna emócia. Užívateľ si potom môže prispôsobovať úrovne jednotlivých emócií, ako aj meniť výšku, rýchlosť a sýtosť hlasu. Emócie a nastavenie hlasu sa dajú aj vzájomne kombinovať, čím sa dajú docieliť úplne nové emócie.

V budúcnosti by sa mohla dať do systému nahrať vlastná tvár, ktorá by napodobňovala emócie podľa našich požiadaviek.

Vývojári sa teraz snažia vymyslieť aplikácie, ktoré by umožnili Zoe širšie využitie. Uvažuje sa napríklad o audio-vizuálnych knihách, online prednáškach, alebo o pomôckach pre nepočujúce deti, ktoré by mohli odčítavať z digitálnej tváre pohyby pier a emócie.

„Táto technológia by mohla byť začiatkom novej generácie interface, ktorá urobí z interakcie z počítačom niečo podobné, ako je rozprávanie sa s ľudskou bytosťou,“ vyhlásil profesor Roberto Cipolla z Univerzity v Cambridge.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia