Študenti STU budú pretekať na vlastnoručne vyrobených formulách

Frédérique Hazéová

Študenti zo Strojníckej fakulty STU si svoje vedomosti môžu testovať priamo v praxi. Členovia Stuba Green Teamu sa totiž prebojovali na prestížne preteky formúl v nemeckom Hockenheime, čím sa zaradili medzi 40 najlepších tímov z popredných svetových univerzít z Kanady, USA, Číny, Španielska, Talianska či Holandska. Súťaž napriek názvu nie je klasickým pretekom tých najrýchlejších, účastníci si totiž svoje vozidlá musia zostrojiť sami.

Študenti STU budú pretekať na vlastnoručne vyrobených formulách

Kvalifikácia na nemecké preteky je pre študentov STU veľkým úspechom.

Na kvalifikácii museli členovia tímu absolvovať test z rôznych oblastí fyziky, mechaniky a elektriky. „Akceptoval sa len úplne bezchybne vyplnený test. Otázky sme riešili spoločne a úspešná registrácia je dôkazom, že tento rok má Stuba Green Team skvelý tím,“ hovorí študent a člen tímu Martin Šauša. 

Ďalšou fázou súťaže je samotné zostrojenie elektroformuly. Tím má už hotové prvé skice aj návrhy a rieši problémy súvisiace s jej stavbou a sfunkčnením. K úspešnému priebehu celého projektu tiež musia nájsť partnerov a sponzorov, vďaka ktorým získajú potrebné financie. Preteky tak netestujú len jazdecké či konštruktérske zručnosti študentov. V tímoch pôsobia vývojári, konštruktéri, dizajnéri, ale aj marketéri, manažéri a piloti.

„STUBA Green Team momentálne pozostáva z približne 45 členov, pričom 15 členov tvoria nováčikovia,“ upresňuje Šauša. Tímu podľa neho pomohlo aj jeho omladenie, keďže zapojili niekoľko stredoškolských študentov: „Najväčšou výhodou tohto rozhodnutia je fakt, že dokážeme študentom odovzdať dôležité vedomosti ešte pred príchodom na vysokú školu, pripraviť ich na fungovanie v tíme a skrátiť tak proces adaptácie.“

Tím zo Slovenskej technickej univerzity, ktorý vznikol v roku 2009, sa na preteky kvalifikoval po piatich rokoch a svoju šancu nechce prepásť. Formula by mala byť tento rok rýchlejšia a efektívnejšia. Výkonnejšie batérie, bezdrôtová telemetria a lepšia aerodynamika sú len niektoré z parametrov, ktoré robia ich monopost (druh jednomiestneho závodného automobilu, pozn. red.) konkurencieschopným.

elektroformula stuba green team navrh
Slovenský Stuba Green Team v konštrukcii elektroformuly napreduje, návrhy sú už hotové.

Technológia budúcnosti
Na pretekoch, ktoré sa uskutočnia v júli, sa bude okrem jazdy posudzovať aj záťaž, akú konštrukcia znesie, či akcelerácia a efektivita vozidla. Body navyše bude možné získať za prezentáciu z procesu jej stavby a života tímu, ako aj za náklady na výrobu formuly.

Samotná konštrukcia vozidla je veľkou výzvou. „Naša formula ma výhodu v tom, že aplikovaná technológia využitá v nej je budúcnosťou tohto sveta. Mňa napríklad najviac fascinuje, že elektroformula dokáže využiť svoj krútiaci moment od nuly,“ hovorí Šauša.

Pri modeli SGT-FE14 z minulého roka dosiahol tím z STU zrýchlenie z 0 na 100 km za 3,9 sekundy. Dojazd na takzvaný závodný režim sa pohyboval okolo 22km a dojazd na úsporný režim bol takmer 50km. Maximálna rýchlosť bola v takom prípade 150km/h, pričom výkon bol 108kW.

Preteky sú najmä edukačnou udalosťou, vďaka ktorej si môžu študenti a skúsenejší členovia tímov odovzdávať svoje vedomosti. Vďaka nadväzovaniu kontaktov si však podľa Šaušu môžu študenti nájsť aj svoje budúce zamestnanie: „Bývalí aktívni členovia si našli priestor pre zaujímavé uplatnenie v popredných firmách. Samotná spolupráca STUBA Green tímu s jednotlivými firmami je tiež rôznorodá. Dlhodobá perspektíva a vývoj dokáže zaručiť jednotlivým partnerom aj takzvané know-how, kde sa vieme podeliť o jednotlivé poznatky s partnermi, ktorí o to majú záujem.“

Po skončení súťaže bude vozidlo prezentované medzi partnermi a na rôznych edukačných podujatiach.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia