Izrael ocení najlepšie inovácie v oblasti pohonných látok

Frédérique Hazéová

Izraelský parlament aj tento rok vyhlásil mimoriadnu výzvu, na ktorej konci čaká na víťaza milión dolárov. Cena so skráteným názvom „The Eric and Sheila Samson Prize“, je najvyššie finančné ocenenie v oblasti vývoja alternatívnych pohonných látok, pričom jeho úlohu je odmeniť vedcov a výskumníkov, ktorí v tomto smere dosiahli najväčší pokrok. Dobrou správou je, že zapojiť sa môžu aj slovenskí vedci.

Izrael ocení najlepšie inovácie v oblasti pohonných látok

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com/joiseyshowaa

Rozvoj ekologickej dopravy šetrnej k životnému prostrediu, hľadanie alternatívnych zdrojov energie, či v tomto prípade pohonných látok, sú v súvislosti s narastajúcimi environmentálnymi problémami veľmi aktuálne témy. K vytvoreniu udržateľného prostredia aj v rámci dopravy sa snažia prispieť viaceré organizácie a inštitúcie či samotné štáty, a to aj formou rôznych výziev.

Ocenením k zníženiu závislosti na rope
Jednou z takýchto iniciatív je aj Národný program pre zníženie globálnej závislosti na rope (National Program to Reduce the Global Dependence on Oil), ktorého vznik inicioval izraelský parlament v roku 2011. Ako už názov napovedá, program sa primárne zameriava na redukciu celosvetovej spotreby ropy, najmä v oblasti dopravy.

V súvislosti s tým tiež vytvorili zvláštne ocenenie Erica a Sheily Samsonovcov. Výskumníci, ktorí chcú ocenenie získať musia vymyslieť inováciu s celosvetovou platnosťou, alebo dosiahnuť prelomový technologický objav či pokrok v oblasti alternatívnych pohonných látok, ktorý si zaslúži celosvetovú pozornosť a uznanie.

Dôležitou informáciou pritom je, že nominovaní vedci a výskumníci môžu pochádzať z akejkoľvek svetovej krajiny.

Fotosyntéza ako alternatívne palivo
Minulý rok ocenenie získali profesor Michael Grätzel z Švajčiarského federálneho technologického inštitútu a profesor Thomas Meyer z americkej University of North Carolina. Obaja boli ocenení za významný technologický pokrok, ktorý má potenciál slúžiť ako alternatívne palivo v doprave.
Prvý z nich vyvinul a zdokonalil špeciálnu bunku - Grätzel Cell, ktorá bola pomenovaná po svojom autorovi. Jej častice dokážu napodobniť proces fotosyntézy a tým pádom premieňať svetelnú energiu na elektrickú.

Druhý, Thomas Meyer, je síce tiež priekopníkom v oblasti umelej fotosyntézy, no jeho výskum bol založený na inom princípe. Zameral sa na vodík a kyslík, ktoré vznikajú počas umelej fotosyntézy pri štiepení vody na atómy. Presnejšie šlo o vodík, ktorý môže byť následne využitý ako ekologický zdroj energie.

O víťazoch rozhodujú komisia zložená z medzinárodných expertov a správna rada, ktorej v tomto roku predsedá profesor Yitzhak Apeloig z Izraelského technologického inštitútu.

V prípade, že máte záujem niekoho na ocenenie nominovať, alebo sa chcete o výzve dozvedieť viac, navštívte oficiálnu stránku výzvy. Nájdete tam potrebné formuláre, podmienky účasti či ďalšie nevyhnutné podrobnosti.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia