Vedeckí víťazi StartupAwards pomáhajú robotom rozumieť okoliu

— Frédérique Hazéová

Roboty si často predstavujeme ako malé pohyblivé napodobeniny človeka, no sú nimi aj bezpečnostné kamery, autá či drony. Na to, aby nám mohli plnohodnotne vypomáhať, musia podľa Tomáša Kovačovského zo startupu Photoneo rozumieť svojmu okoliu. O tom, ako to dosiahnuť, sme sa rozprávali s ním a jeho kolegom Branislavom Pulišom.

Vedeckí víťazi StartupAwards pomáhajú robotom rozumieť okoliu

3D sken tímu Photoneo vyrobený prostredníctvom ich technológie. Foto: Archív Photoneo

Súťaž StartupAwards.SK každoročne oceňuje najlepšie slovenské startupy a predstavuje verejnosti začínajúce firmy v oblasti moderných technológií. Startupy sa môžu uchádzať o ocenenie v štyroch kategóriách: Digital, Science, Art&Design a Society. Víťazom kategórie Science sa tento rok stal Photoneo.

3D technológie sú dnes veľmi obľúbené, aj na StartupAwards ich súťažilo hneď niekoľko. V čom sa odlišujete od vašej konkurencie?
Tomáš: Naša 3D kamera je založená na nami vyvinutej a patentovanej technológií, ktorú označujeme aj ako „Parallel Image Sensing“. Tá nám umožňuje snímať pri oveľa vyššom rozlíšení a presnosti, ako umožňujú konkurenčné technológie.

Čo znamená „Parallel Image Sensing“?
Branislav: Základ technológie vychádza z takzvaného „Structured Light“, čiže štruktúrovaného svetla, kde sa na snímaný objekt premieta súbor kódovacích obrazcov. Nimi za zakóduje priestorová informácia.

Metódy založené na princípe štruktúrovaného svetla sú veľmi presné, na úrovni desiatok mikrometrov, no vedia snímať iba statické objekty. Potrebujú totiž naprojektovať súbor po sebe idúcich obrazcov, väčšinou ich je desať a viac.

Naša technológia snímania umožňuje naprojektovať a nasnímať objekt osvetlený takýmto súborom obrazcov paralelne. Rekonštrukciu teda dostaneme už z jedného obrázku, ktorý náš senzor urobí. Vďaka tomu môžeme snímať aj veľmi rýchle objekty.

Počas svojho vystúpenia na finále StartupAwards ste spomínali najmä roboty. Dajú sa tieto kamery využiť aj inde?
Tomáš: Výhodou našich 3D kamier je ich všestrannosť. Takmer všade, kde si viete predstaviť dvojrozmernú kameru, má 3D kamera ešte väčší zmysel. V najbližších rokoch ich uvidíme nielen ako súčasť robotov, ale aj v autách, dronoch, počítačoch, smart-okuliaroch, smartfónoch, či namontované na vchodových dverách, ktoré budú rozpoznávať tváre. 3D kamera sa dá chápať ako rozhranie, cez ktoré môžu elektronické systémy vnímať svet okolo nás.

photoneo kamera
Prvé kamery PhoXi Cam by mali byť dostupné koncom budúceho roka. 

Prečo ste sa rozhodli zaoberať práve trojrozmerným videním strojov?
Tomáš: Táto oblasť nás zaujíma už roky, vidíme v nej potenciál posunúť hranicu poznania a pomôcť robotom „vidieť s porozumením“. Porozumenie okoliu je pre inteligentných robotov kľúčové. Pod robotom si však môžeme okrem Čapkovej predstavy vybaviť aj auto, osobného asistenta v podobe okuliarov so zmiešanou realitou, či drona prevážajúceho práve zakúpený tovar.

Aký je váš finálny cieľ?
Tomáš: Našim dlhodobým cieľom je byť najlepším zrakovým systémom pre roboty na svete, a to vďaka kombinácii unikátneho hardvéru a softvéru. Práve preto sa musíme neustále adaptovať potrebám trhu. Náš krátkodobý cieľ je pomôcť priemyselnej automatizácii, ktorá v súčasnosti nastupuje na novú vlnu Industry 4.0.

V akom štádiu vývoja sa momentálne nachádzate?
Tomáš: Momentálne dokončujeme náš prvý produkt, ktorý ešte neužíva všetky časti našej invencie. Ide o 3D skener určený do priemyselného prostredia. Za sekundu dokáže nasnímať až 16 miliónov bodov, no môže pracovať iba so statickými scénami.

Popri tom pracujeme na vývoji nášho vlastného CMOS senzoru, ktorý nám umožní snímať okolie v plnom pohybe. Principiálne by nemal byť problém nasnímať aj vystrelenú guľku v priestore. Prvé kusy našej kamery PhoXi Cam očakávame koncom budúceho roka.

Čo vám priniesla účasť v súťaži StartupAwards.SK 2015?
Branislav: Určite to pre nás bola cenná skúsenosť a sme radi, že sme sa mohli s ľuďmi podeliť o našu vášeň. Dúfam, že to bude slúžiť aj ako motivácia pre ostatných talentovaných ľudí, aby sa nebáli začať niečo nové. Mimo iného verím, že nám to odomkne nové príležitosti a výzvy a tiež pomôže nájsť nových členov do nášho tímu.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia