Štvrtá priemyselná revolúcia ovplyvnila aj ľudskú komunikáciu

Frédérique Hazéová

„Zažili sme viacero priemyselných revolúcií, no toto je doba, ktorá sa úplne líši od toho, čo sme žili posledných sto rokov,“ uviedol svoju prednášku na konferencii Softecon 2016 Ondrej Macko z technologického portálu TouchIT.sk. Poslucháčom okrem iného priblížil možné dôsledky neustálej informatizácie a automatizácie všetkého, čo nás obklopuje.

Štvrtá priemyselná revolúcia ovplyvnila aj ľudskú komunikáciu

Ilustračná fotografia. Zdroj: flickr.com/Keoni Cabral

Konferencia Softecon 2016, ktorá sa sústreďuje na aktuálny stav a trendy v kľúčových oblastiach IT, dnes otvorila viaceré témy, ktoré významne ovplyvňujú spoločnosť a jej každodenný život. Jednou z nich je aj internet vecí.

Šoféri sú zatiaľ ešte potrební

Inteligentné domy a telefóny, či autá bez šoférov už nie sú obsahom sci-fi príbehov, ale čoraz bežnejšou realitou. Spoločnosť Google testuje autá bez vodičov už od roku 2009. Na trhu ich však zatiaľ nenájdete, keďže stále existujú problémy, ktoré je potrebné vyriešiť. Dôkazom je aj nedávna nehoda, ktorú auto od Googlu spôsobilo v Los Angeles . Auto predsa len nie je chladnička a človek v ňom odovzdáva do rúk technológie svoj vlastný život.

Okrem tohto typu vozidiel sa stále rozvíja aj koncept elektrických áut, ktorý je technologickou inováciou, aj keď si šofér môže uchovať pôžitok z jazdy. Na Slovensku však zatiaľ máme problémy s infraštruktúrou.

Podľa Ondreja Macka máme zatiaľ na našom území len jednu oficiálnu nabíjaciu stanicu pre elektrické vozidlá, a to medzi Zvolenom a Banskou Bystricou. Určená je však len pre autá značky Tesla, ktorých tu podľa Macka môžeme mať maximálne dvadsať.

Chladnička fotograf

„Múdrejú“ nám nielen autá, ale aj spotrebiče. Samsung napríklad prednedávnom predstavil chladničku, ktorá vám odfotí svoje vnútro a priamo do telefónu dokáže posielať upozornenia o potravinách, ktoré sa už čoskoro pokazia.

„Keď prídete do obchodu a majú práve akciu na pomaranče, tak si viete pozrieť, či náhodou nemáte ďalších päť kíl z predchádzajúcej akcie a aké sú staré,“ popísal príklad Ondrej Macko. Podľa neho si síce dátumy spotreby musíte do systému zadať manuálne, no neustály prehľad o obsahu vašej chladničky môže mať aj spoločensky prospešný rozmer.

Pokiaľ by sme to totiž robili skutočne zodpovedne a sledovali svoje zásoby, mohlo by to podľa Macka prispieť k zmierneniu plytvania potravinami.

Priemyselná revolúcia nebola len jedna

Ak sa sústredíme na spoločenský prospech informatizácie, jednou z oblastí, kde sú jeho prejavy najvýraznejšie, je nepochybne telemedicína. Vedci po celom svete neustále vyvíjajú zariadenia, vďaka ktorým by sme mohli mať k dispozícii takzvaných „vreckových lekárov“, ktorí majú uľahčovať diagnostiku a posilňovať prevenciu.

Na Slovensku sa napríklad už niekoľko rokov vyvíja prenosné zariadenie na diagnostiku zdravotného stavu obličiek, ktoré môže byť prínosné najmä pre diabetikov. Pre tých sa tu vyvíja aj mobilná aplikácia, ktorá by lekárom umožňovala sledovať zdravotný stav svojich pacientov a predchádzať komplikáciám.

V prípade telemedicíny teda ide predovšetkým o spoluprácu človeka s technológiou. Inde však môže štvrtá priemyselná revolúcia spôsobiť, že niektoré povolania zaniknú. Toto pomenovanie, respektíve názov Industry 4.0, pritom vychádza z nemeckého projektu, ktorý pôvodne označoval modernizáciu priemyslu.

softecon macko
Ondrej Macko z portálu TouchIT.sk prednášku zakončil názornou ukážkou toho, čo všetko dnes mobily dokážu. Ten svoj zalial jemne perlivou minerálkou. Foto: Dušan Kittler

Podľa Ondreja Macka sú prvými v poradí povolania, ktoré spočívajú v predaji lístkov, leteniek, či špecializovaného tovaru. Ľudia čoraz častejšie vybavujú svoje nákupy cez internet a skôr než do kina si podľa neho často sadnú doma na gauč a vychutnávajú si obraz a zvuk domáceho predstavenia.

Podobne tomu môže byť aj so športovými trénermi, keďže váš mobil vám vie prezradiť aj to, koľko krokov ste dnes prešli, koľko kalórií spálili a čo by ste ešte mali urobiť, aby ste dosiahli svoj vytúžený cieľ. Študovať sa dnes tiež dá aj cez mobil, pomocou online kurzov, ktoré už často ponúkajú aj samotné vysoké školy, či univerzity.

Radšej cez mobil

Celkovo sa dá povedať, že miestami viac žijeme najmä prostredníctvom mobilu. „Nedávno som bol na výstave, kde sa všetky firmy zhodli, že sa ľudia priemerne dotknú mobilného telefónu stopäťdesiat krát denne,“ uviedol počas prednášky Ondrej Macko.

Skutočné čísla ale môžu byť ešte vyššie . Macko totiž priznal, že keď začal rátať vlastné „dotknutia sa“ telefónu, prišiel k trocha iným hodnotám. „Bolo jedenásť hodín a mal som narátaných dvestopäťdesiat,“ zasmial sa.

Prednášku uzavrel jednoduchým konštatovaním, že to, čo tak často počúvame v súvislosti s modernými technológiami, je podľa neho nemenná súčasť dnešnej reality. „Ľudia radšej komunikujú virtuálne, ako medzi sebou. Vidíte skupinu mladých ľudí, ktorá príde do kaviarne. Sadnú si, každý vytiahne mobilný telefón a komunikuje s niekým, kto tam nie je. Navzájom si nemajú čo povedať, lebo to nevedia,“ poznamenal Macko.

Taká je však podľa neho doba, ktorá na druhej strane prináša aj mnohé pozitíva. Postavenie človeka sa mení, dĺžka života sa predlžuje a vzdialenosti už nie sú takou prekážkou ako kedysi. Aký však bude ďalší vývoj ešte len uvidíme.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia