ICMEM 2016: Výsledky, ktoré môžu ovplyvniť budúcnosť

Lenka Uherová

Tento týždeň sa v Novom Smokovci koná medzinárodná vedecká konferencia ICMEM 2016. Na konferencii vedci prezentujú pokrok v oblasti (ne)konvenčných výrobných technológií, ktoré sú potrebné pre zvýšenie konkurencieschopnosti priemyslu, no zároveň neohrozujú životné prostredie, ani udržateľný rozvoj.

ICMEM 2016: Výsledky, ktoré môžu ovplyvniť budúcnosť

Vodný prúd dokáže viac, než by ste čakali. Zdroj foto: flickr.com/Ian Soper

Konferenciu ICMEM 2016 (International Conference on Manufacturing Engineering and Materials) organizuje prešovská Fakulta výrobných technológií TUKE v spolupráci s Inštitútom Geoniky AV ČR, v. v. i Ostrava – Poruba. Na príprave podujatia spolupracovali aj  univerzity z  Poľska, Chorvátska a Indie. Konferencie sa zúčastnia delegáti  z dvadsiatich krajín celého sveta a nesie sa v duchu motta „Teoria sine praxi sicut currus sine axi, praxis sine teoria sicut currus sine via,” čiže „Teória bez praxe je ako voz bez os a prax bez teórie ako voz bez cesty“. Viac sa o konferencii dozviete tu.

Témy konferencie sú väčšinou fixné a opakujú sa len minimálne, čo podľa organizátora podujatia Sergeja Hlocha z Katedry výrobných technológií FVT TUKE nie je populárne, aj keď ich treba riešiť. „Keďže je ale veľký dopyt po inováciách, aj my sa už musíme pomerne komercializovať a prispôsobovať trhu,“ hovorí Sergej Hloch.

Voda je dôležitá pre život aj inžinierov

Tento rok sa na konferencii najväčšia pozornosť venuje technológii vodného prúdu. Zo sedemdesiatich príspevkov, ktoré odznejú na konferencii, je tejto oblasti venovaných štrnásť. Technológia je totiž univerzálna a využíva sa vo všetkých oblastiach – priemyselných aj nepriemyselných.

Na ICMEM 2016 budú pritom prezentované najnovšie výsledky výskumu vodného prúdu. Veľmi atraktívne sú predovšetkým pre strojársky priemysel, kde sa používa napríklad kovanie vodným prúdom, no možno ich využívať aj v medicíne. Ide o novú techniku, ktorú treba stále vylaďovať, čo podľa Sergeja Hlocha bude ešte dlhá cesta.

„Konferencia sa koná každý druhý rok a z môjho pohľadu je dôležitá najmä preto, že ľudí spája. A to aj ľudí s rozličnými názormi,“ hovorí Sergej Hloch. Rovnako je podľa neho zaujímavé počúvať doktorandov a výskumníkov, ktorí majú o výskume iné predstavy ako starší, „zabehnutí“ vedci.

Mladá krv

Konferencia ICMEM má už viac ako desať rokov a organizátor Sergej Hloch sa jej sám prvý krát zúčastnil ešte ako doktorand v roku 2005. Veľmi dobre si uvedomuje význam mladých vedcov, a tak si pre nich spolu s ostatnými organizátormi pripravili novinku. 

V rámci tohtoročnej konferencie vyhlásili súťaž o najlepšiu vedeckovýskumnú prácu, a to rovno v štyroch oblastiach – technológia vodného prúdu, laserové technológie, rappid prototyping, čiže rôzne spôsoby výroby prototypov pomocou 3D tlače, a konvenčné technológie.

Konferencia je o možnostiach, ako niečo urobiť, posunúť sa, či reagovať na podnety. „Žijeme vo svete podnetov a hovoríme o slobodnej vôli. Medzi podnetom a výsledkom je pritom to, čo urobíme,“ hovorí Sergej Hloch. Konferencia je podľa neho príležitosťou predstaviť svoje výsledky tak, aby obohatili budúcnosť.

Podľa Hlocha je totiž potrebné, aby výskum nebol prospešný len pre ľudí, ale predovšetkým pre život na tejto planéte. „Nemali by sme zabúdať na pojmy ako trvalo udržateľný rozvoj. Treba niečo vyrábať, ale tak, aby z toho mal človek čo najväčší osoh a zároveň neškodil prostrediu,“ uzatvára Sergej Hloch.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia