Vedci objavili planéty doteraz najpodobnejšie Zemi

Americkí astronómovia objavili dve planéty (tzv. exoplanéty), ktoré sa zatiaľ najviac podobajú Zemi. Teoreticky sú tak ako jediné z doteraz objavených planét mimo našej slnečnej sústavy vhodné pre život. Uviedli to vedci z Harvardovho Smithosianského centra pre astrofyziku (CfA) na stretnutí Americkej astronomickej spoločnosti AAS v Seattli, ktoré sa konalo tento týždeň.

Vedci objavili planéty doteraz najpodobnejšie Zemi

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Beth Scupham

Obe vzdialené nebeské telesá s veľkou pravdepodobnosťou obiehajú okolo svojich materských hviezd v takzvanej obývateľnej zóne. Sú pritom o niečo málo väčšie ako Zem. Či je ale niektorá z planét skutočne obývateľná, vedci nevedia.

Astronómovia vďaka údajom z amerického Keplerovho vesmírneho ďalekohľadu objavili osem vzdialených planét. Všetky z nich sa veľmi pravdepodobne pohybujú v obývateľných zónach svojich hviezd, teda tam, kde nie je ani príliš horúco, ani príliš zima pre výskyt vody v kvapalnom stave.

„U väčšiny týchto planét je dobrá šanca, že ide o kamenné planéty, ako je Zem," uviedol hlavný autor štúdie Guillermo Torres.

Dve z novo objavených exoplanét sú obzvlášť podobné Zemi. Planéta s katalógovým číslom Kepler-438b je iba o 12 percent väčšia ako Zem a so 70 percentnou pravdepodobnosťou ide o pevnú planétu. Obieha okolo červeného trpaslíka, ktorý je menší a chladnejší ako Slnko, ale je tak blízko, že na ňu dopadá o 40 percent viac slnečného svitu ako na Zem. Táto malá planéta leží s pravdepodobnosťou 70 percent v obývateľnej zóne svojej materskej hviezdy.

Planéta s označením Kepler-442b rovnako obieha okolo červeného trpaslíka a nachádza sa v jeho obývateľnej zóne, a to dokonca s pravdepodobnosťou 97 percent.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia