Veda na webe: Od búrania mýtov po rituály zvierat

— Frédérique Hazéová

Naše obrazovky ovládli seriály najrôznejších druhov, od situačných komédií cez kriminálne trháky až po dobrodružstvá superhrdinov. Radi sa pri nich zasmejeme, oddychujeme alebo sa nad nimi miestami aj pohoršujeme. Čo však seriály, ktoré nás nielen pobavia a zaujmú, ale aj naučia niečo nové? Seriály, ktoré nám vysvetlia javy, o ktorých sme možno nemali ani tušenia? Vyhlásili sme po nich pomyselnú pátraciu akciu a ponúkame vám výber z našich výsledkov.

Veda na webe: Od búrania mýtov po rituály zvierat

Cosmos: A Spacetime Odyssey je jednou zo sérií, ktoré vám nielen prezradia tajomstvá vesmíru a bytia, ale ešte vás aj ohromia. zdroj obrázka: http://video.nationalgeographic.com/tv/cosmos-a-spacetime-odyssey/cosmos-a-spacetime-odyssey-preview

Tajomstvá univerza
Morgan Freeman. Jeho hlas vyvoláva dojem, že dokáže rozvibrovať aj útroby Zeme. Za jeho sprievodu tak všetko znie omnoho zaujímavejšie – aj najhlbšie tajomstvá našej existencie. Through the Wormhole s Morganom Freemanom sa snaží nájsť odpovede na otázky, ktoré mnohým ľuďom nedávajú spávať už po celé desaťročia.

Za pomoci najlepších odborníkov nahrádza filozofické teórie vedeckými faktami a sprevádza nás svetom vied, ktoré sú nám ináč na míle vzdialené. Astrofyzika, astrobiológia či kvantová mechanika tak nadobúdajú úplne iný rozmer a už nemusia byť len nič nehovoriacimi pojmami. Morgan Freeman vám to totiž všetko vysvetlí.


zdroj videa: sciencechannel.com

Zvieratá pod drobnohľadom
Videli ste už niekedy potápajúcich sa slonov? A čo migráciu snežných husí, tajomných homárov žijúcich tri kilometre pod hladinou či kŕmenie sa koralov? Vynikajúca séria BBC Planet Earth nám už niekoľko rokov prináša to najzaujímavejšie z ríše zvierat. Uvidíte v nej tvory, ktoré sú ako z inej planéty, ale aj živočíchy, ktoré určite poznáte, no seriál vám ich predstaví z nového uhla.

Dokumenty o zvieratách sú všeobecne obľúbené a seriál s komentárom Davida Attenbrougha je bezpochyby jedným z tých najkvalitnejších. Roztomilé mačičky a psíkovia, ktorí zaplavili internet, sú jedna vec, ale taký páriaci rituál tropických rajkovitých vtákov – to je vec druhá. 


zdroj videa: bbc.co.uk

Dobrodružstvo bez hraníc
Putovanie časom a priestorom s astrofyzikom Neilom deGrasse Tysonom vám ukáže aký úžasný je svet, v ktorom existujeme. Dokumentárna séria Cosmos: A SpaceTime Odyssey nadväzuje na pôvodný seriál z roku 1980 a prináša vylepšené, ale aj úplne nové časti, v ktorých vám môže veľkoleposť vesmíru miestami až vyraziť dych. Každou z trinástich epizód sa priblížite k pochopeniu tajomstiev kozmosu. Začnete mliečnou dráhou, po ceste sa dozviete, ako si staré civilizácie vysvetľovali rôzne prírodné javy, či aký je život hviezd, až sa dostanete na koniec a univerzum už viac nebude takým tajomstvom ako doteraz. Alebo áno?


zdroj videa: video.nationalgeographic.com
Producer:Bryan Dague
Client: FOX Creative Services Group

Už žiadne mýty
Určite ste sa už stretli s rôznymi „pravdami“, ktoré sa tradujú už celé generácie a v skutočnosti až také pravdivé nie sú. No sú aj mýty, ktoré vyzerajú nanajvýš nepravdepodobne a v konečnom dôsledku na nich niečo je. Vedeli ste napríklad, že facka môže niekomu naozaj pomôcť prestať panikáriť a uvažovať jasnejšie? Alebo, že sa slony skutočne boja myší? Myth busters, čiže Ničitelia mýtov, je vtipný dokumentárny seriál, v ktorom jeho hlavní aktéri už roky konfrontujú najrôznejšie tradované pravdy aj nepravdy a snažia sa zistiť, čo sa za nimi skrýva.

Niektoré ich výsledky vás môžu prekvapiť, iné vám potvrdia, čo ste si už mysleli, a pri niektorých zas v konečnom dôsledku nie je až také dôležité to, či sú pravdivé, ako to, že ich skúmanie bola skutočne zábava. Seriál síce existuje už od roku 2003, no jeho hlavní predstavitelia Adam Savage a Jamie Hyneman majú stále čo objavovať a aj tento rok prinášajú nové epizódy.


zdroj videa: discovery.com

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia