Veda na webe: Čo robia novoročné prípitky s naším mozgom?

— Zuzana Vitková

Sviatočnosť prvého dňa v roku väčšinou zatienia dôsledky predchádzajúcich silvestrovských osláv. U nás opica, po anglicky hangover,po japonsky futsukayoi (opitosť druhého dňa), či po turecky kalmalık (pripomenutie večera). Ako sa na konzumáciu alkoholu pozerajú vedci a čo sa vlastne v mozgu deje, keď nám ide vybuchnúť hlava? Prezradí vám to nasledujúci výber článkov a blogov.

Veda na webe: Čo robia novoročné prípitky s naším mozgom?

Ilustračný obrázok, autor: Nick Frey

Čo sa deje v mozgu počas pitia?

Alkohol má na mozog otupujúce účinky. To vie každý, kto si už niekedy dal viac ako pohár vína. Čo konkrétne sa však deje v hlave? Populárna vedecká stránka howstuffworks.com pripravila rozsiahly materiál o tom, ako alkohol funguje. Článok popisuje kompletnú „cestu“ alkoholu od príchodu do tela po jeho vylučovanie, doplnenú o chemické vzorce, či biologické nákresy. Takisto zistíte, aké časti mozgu alkohol ovplyvňuje a ako sa ich počet zvyšuje pri každom ďalšom poháriku, až kým nie je „v liehu“ celý mozog.

Na konci článku stránka ponúka navigáciu k príbuzným populárno-vedeckým článkom. Tie vám vysvetlia napríklad to, „ako fungujú“ jednotlivé druhy alkoholu, či alkoholizmus.

Čo sa deje v mozgu pri opici?

Bolesť hlavy, žalúdka a sucho v ústach. To je len pár z mnohých ranných príznakov, pri ktorých si nejeden človek povedal, že nasledujúci rok privíta minerálkou.

Magazín, ktorý sa často zaoberá populárno-vedeckými otázkami wired.com, sa pozrel na všetky dostupné vedecké poznatky, ktoré máme o opici, teda o stave tela po prežúrovanej noci.

Na počudovanie už v úvode článku epidemiológ Jonathan Howland hovorí, že o tom, čo spôsobuje nepríjemné stavy vedci nevedia takmer nič. Veľkú väčšinu z doteraz známych faktov o opici sa dokonca podarilo v priebehu posledných piatich rokov vyvrátiť. O tom akú úlohu zohráva cukor, farba, či druh alkoholu v tom, ako sa budete na druhý deň cítiť a čo je len fámou tváriacou sa ako fakt, si môžete prečítať tu.

Adriaen Brouwer opilci

Maľba opilcov od Adriaena Brouwera


Zaručené medicíny?

Podľa legendy bol známy kokteil Bloody Mary vynájdený práve na potlačenie príznakov po pití alkoholu. Mix paradajkovej šťavy, tabasca, vodky, celeru a ďalších surovín sa ako takzvaný „vyprošťovák“ používa dodnes. Existuje však vedecky dokázaný liek na zmiernenie nepríjemných symptómov typických pre ráno po oslave?

Hľadaním odpovede na túto otázku sa venuje spravodajský britský portál telegraph.co.uk. Jeho vedecký korešpondent Nick Collins prináša päť vedecky dokázaných liekov na opicu, medzi ktorými je aj kontroverzné vybitie klina klinom, či známe „hektolitre“ vody na prečistenie tela. Napriek týmto neprekvapivým informáciám je v článku aj trochu nečakaný fakt. Najlepším nápojom na potlačenie opice je podľa čínskych vedcov Sprite. Prečo? Dozviete sa tu.

V novom roku nebudem piť a budem viac športovať

Koncom roka ľudia bilancujú a zamýšľajú sa nad tým, ako by svoj život mohli v novom roku zmeniť. Prečo existujú novoročné predsavzatia a či je Silvester, ktorý býva podfarbený alkoholom, najlepší deň na zmenu, skúma austrálsky portál theconversation.com. Autor článku Simon Crisp, ktorý je klinickým psychológom na Monash University v austrálskom Melbourne píše o tom, prečo zostane väčšina novoročných predsavzatí nedodržaná, ako na ich tvorbu vplýva atmosféra posledného dňa v roku a ako zvýšiť pravdepodobnosť, že sa nimi budete riadiť dlhodobo.
O tom ako udržať svoje novoročné predsavzatie, si môžete prečítať tu.

Bonus – Ničitelia mýtov

Pri alkohole aj okolo alkoholu sa toho veľa narozpráva a tak sa theconversation.com pozrel aj na najznámejšie mýty týkajúce sa omamných nápojov. Ak sa bojíte straty mozgových buniek, alebo mixovania rozličných druhov alkoholu, prečítajte si články, ktoré vaše obavy možno vyvrátia...

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia