Dizajn medaily Mládežníckej olympiády navrhol Slovák

— Zuzana Vitková

O tom, ako bude vyzerať medaila, ktorú dostanú úspešní športovci z celého sveta, rozhodla súťaž Medzinárodného olympijského výboru. Víťazom sa stal študent Fakulty architektúry STU, Matej Čička.

Dizajn medaily Mládežníckej olympiády navrhol Slovák

Matej Čička so svojím víťazným návrhom

Do súťaže o návrh dizajnu medaily Mládežníckej olympiády, ktorá sa uskutoční tento rok vo východočínskom Nanjingu sa zapojilo 300 návrhov od dizajnérov z viac ako 50 krajín sveta.

Medaila s víťaznou traťou
Víťazný návrh mladého študenta s názvom „The Track of the Winners“ si od poroty vyslúžil prívlastky ako „moderný, svieži a dynamický“. „Medailu, ktorej názov v preklade znamená trať víťazov, som takto pomenoval najmä kvôli trom stredným najvýraznejším pásom na medaile, ktoré sú taktiež jej charakteristickým znakom. Zobrazujú víťazné trate atlétov, ktorí sú pozične zoradení podľa zoradenia na víťaznej tribúne.“ hovorí Matej Čička o svojom diele. Jeho návrh ako najlepší ohodnotila porota skladajúca sa z predstaviteľov vedenia olympiády, jej bývalých šampiónov, ale aj odborníka na dizajn Thomasa Heatherwicka. Tento renomovaný umelec vytvoril napríklad kotol pre olympijský oheň, ktorý zažiaril na otváracom ceremoniály OH v Londýne v roku 2012.

Medzinárodný úspech prišiel vďaka zadaniu
Do súťaže sa mladý dizajnér zapojil na podnet školy pod pedagogickým vedením Jozefa Turlíka a Michaely Lipkovej z Ústavu dizajnu Fakulty architektúry STU. Navrhnúť motív olympijskej medaily dostali študenti ako zadanie, pričom finálne návrhy mali prihlásiť do súťaže. „Práci som sa venoval zhruba dva týždne. Podľa učebnej osnovy zadania.“ popisuje proces vytvorenia návrhu Matej Čička. V prvej trojke ocenených sa umiestnil aj ďalší študent Fakulty architektúry, Csaba Szitas. Obsadil bronzovú priečku s návrhom, ktorému dal názov Pruhy víťazstva (Stripes of victory).

Úspešný začiatočník
Pre Mateja Čičku je to prvý významný úspech v podobne prestížnej súťaži a zároveň prvou do ktorej sa vôbec zapojil. Na odovzdávanie „svojich“ medailí sa pôjde pozrieť aj osobne. „K oceneniu patrí pobyt v Číne na 5 dní s prístupom na otvárací ceremoniál a aj na všetky športové udalosti Olympijských hier mládeže.“ hovorí Čička. Okrem toho získal mladý dizajnér aj tablet alebo telefón a set medailí so svojím dizajnom.

Správa o víťazstve slovenských študentov je aj na oficiálnej stránke Medzinárodného olympijského výboru. Všetky súťažné návrhy si môžete pozrieť na stránke súťaže.

 

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia