Vedci odhalili migračné správanie žralokov

Monitoring pohybu jedenástich žralokov dlhoplutvých odhalil, že zvyknú plávať do vzdialenejších vôd, aby sa po niekoľkých mesiacoch vracali „domov“.

Vedci odhalili migračné správanie žralokov

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, StormyDog

Žralok dlhoplutvý patrí do kategórie ohrozených druhov. Ak uvažujeme len o západnom Atlantiku, tak je dokonca v kritickom ohrození. Zároveň ide aj o jedného z najmenej prebádaného živočícha, keďže sa väčšinu svojho života zdržiava ďaleko od brehu.

Rozoznať sa dá podľa dlhých plutiev s bielymi škvrnami, kvôli ktorým je aj lovený. Polievka zo žraločích plutiev je delikatesou v čínskej kultúre.

Darí sa mu však v okolí Bahám, kde začiatkom 90. rokov zakázali ich komerčný lov. Pre Bahamy je žralok dlhoplutvý dôležitý. Štúdie napríklad poukazujú na to, že miestny ekosystém je z časti od nich závislý a prínos majú aj pre ekonomiku, keďže potápanie so žralokmi sa tu stalo veľmi populárnou adrenalínovou aktivitou.

Vedci sa rozhodli zmonitorovať ich pohyb. Vybrali 11 jedincov, ktorí sa zdržiavali v bahamských vodách. Monitorovanie trvalo celkovo 245 dní.

Žralokom pripevnili špeciálne štítky, ktoré zaznamenávali ich polohu, hĺbku a teplotu. Po skončení monitorovania sa samé odpojili a zaznamenané dáta vyslali do satelitov.   

Vrátili sa

Zistenia ukázali, že niektorí jedinci odplávali až do vzdialenosti 2 000 kilometrov, ale vždy sa po niekoľkých mesiacoch vrátili do bahamských vôd. Iba traja z ôsmich po celý čas neopustili bahamské vody.

Pre vedcov ide vôbec o prvý dôkaz o migrácii a následnom návrate tohto druhu. Problém však, že pri takýchto výletoch sa dostávajú do vôd, ktoré patria iným krajinám a nie sú tak chránené od lovu. Vedci preto vyzývajú na medzinárodný postup pri ich ochrane.

„Ak chceme naďalej vidieť tieto zvieratá v našich oceánoch, rybárske štáty musia spolupracovať na ich ochrane,“ povedal Demian Chapman z Univerzity Stony Brook  a dodal, že prijímanie nových opatrení sa musí koordinovať na medzinárodnej úrovni.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia