Vyššia hladina morí robí problémy sťahovavým vtákom

Milióny vtákov, ktorí sa pri svojich každoročných migračných preletoch zastavujú na pobrežných mokradiach, môžu uhynúť kvôli stúpajúcim hladinám morí. V novej štúdii to tvrdia austrálski vedci.

Vyššia hladina morí robí problémy sťahovavým vtákom

Ilustračná fotografia, zdroj: commons.wikimedia.com, Alex Proimos

Nová štúdia sa zamerala na migračné vzorce brodivých vtákov. Podľa všetkého strata 23 až 40-tich percent pobrežných oblastí, v ktorých vtáci zastavujú, aby sa behom svojho letu nakŕmili, môže viesť k poklesu ich populácie až o 70 percent.

Niektoré oblasti už zaznamenali alarmujúci prepad vtáčích populácií o 30 až 80 percent, uvádzajú vedci z austrálskou vládou podporovaného Národného programu pre výskum životného prostredia.

„Každý rok sa milióny brodivých vtákov zastavujú na pobrežných plytčinách, aby si odpočinuli a nakŕmili sa pri prelete z Ruska a Aljašky na pobrežie juhovýchodnej Ázie a Australázie,“ povedal výskumník Richard Fuller.

„Zistili sme, že niektoré z týchto mokradí sú vysoko ohrozené zvyšujúcou sa hladinou mora a môžu zaniknúť v priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí. Pokiaľ títo vtáci nebudú môcť v týchto oblastiach zastaviť, aby „dotankovali“, potom nebudú schopní doletieť na svoje hniezdiská,“ dodal.

Vedci študovali mokrade pozdĺž migračných ciest na Aljaške, v Rusku, Číne, Severnej a Južnej Kórei, Japonsku, Filipínach, Vietname, Thajsku, Malajzii, Indonézii, Papue-Novej Guinei, Austrálii a na Novom Zélande.

Zistili, že okrem stúpajúcej morskej hladiny z mokrín ukrojuje aj rýchly rozvoj pobrežných oblastí, alebo zaberanie a vysušovanie pôdy pre poľnohospodárstvo.

To prináša problémy takým druhom, ako je brehár hrdzavý (Limosa lapponica), pobrežník krivozobý (Calidris ferruginea), pobrežník tenkozobý (Calidris tenuirostris), kalužiak krátkonohý (Tringa brevipes), kulík krátkozobý (Charadrius mongolus) a Pobrežník hrdzavý (Calidris canutus) , uviedla štúdia zverejnená v odbornom časopise Proceedings of the Royal Society journal.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia