Výskumníci v oblasti biomedicíny získajú špičkové pracoviská

Slovenská akadémia vied pokročila vo výstavbe Univerzitného vedeckého parku pre biomedicínu, ktorý sa má stať najväčším výskumným pracoviskom tohto druhu na Slovensku. Ďalšie biomedicínske vedecké parky sa však stavajú aj v Martine a Košiciach.

Výskumníci v oblasti biomedicíny získajú špičkové pracoviská

Nový vedecký park pre biomedicínu, zdroj: min. školstva

Nedávno sa dokončila hrubá stavba Pavilónu lekárskych vied, ktorý bude súčasťou Univerzitného vedeckého parku pre biomedicínu. Po Centre aplikovaného výskumu nových materiálov a transferu technológií je to v krátkom čase ďalšie budúce pracovisko vedcov, ktoré sa dostáva do novej etapy výstavby.

Z nového vedeckého parku budú ťažiť viaceré organizácie SAV - Virologický ústav, Ústav experimentálnej endokrinológie, Ústav experimentálnej onkológie, Ústav molekulárnej fyziológie a genetiky, Ústav normálnej a patologickej fyziológie, Ústav experimentálnej farmakológie a toxikológie, Ústav merania, ale tiež Univerzita Komenského a Ekonomická univerzita.

„Vybudovanie vedeckého parku pre biomedicínu je súčasťou dlhodobého zámeru užšie previazať medicínsky výskum, lekárske vzdelávanie a klinickú prax a to hlavne v súvislosti s uvažovanou výstavbou novej univerzitnej nemocnice v oblasti Patrónky,“ povedal podpredseda SAV Richard Imrich.

Zdôraznil tiež, že základný a aplikovaný výskum v oblasti biomedicíny v tomto vedeckom parku bude zameraný na spoločensky najvážnejšie ochorenia, akými sú nádory, poruchy srdcovocievneho systému, cukrovka, obezita alebo autoimunitné poruchy.

Výskum sa tam bude okrem iného zameriavať aj na využitie pokročilých terapií, napríklad pomocou kmeňových buniek, či vývoj najmodernejších diagnostických postupov s využitím sekvenovania ľudského genómu a iných molekulárnych analýz.

Do roku 2015

Vedecký park pre biomedicínu bude stáť spolu 39,5 mil eur, z toho vyše 33,6 milióna pôjde z eurofondov z prostriedkov operačného programu Výskum a vývoj a viac ako 5,9 milióna zo štátneho rozpočtu.

Z tejto sumy sa vybudujú do konca roka 2015 moderné laboratóriá, priestory pre transfer technológii a poznatkov, ako aj kancelárske priestory pre pracovníkov a manažment centra.

Park by mal podľa zainteresovaných budovať prístrojovú bázu pre aplikovaný výskum na úrovni porovnateľnej s mnohými významnými centrami vo svete. Má tiež zlepšiť koordináciu medzi riešiteľskými kolektívmi a vytvárať excelentné motivačné prostredie pre mladých vedcov.

„Som rád, že stavebné práce aj vďaka priaznivému počasiu výrazne pokročili a oproti plánu sú približne dva mesiace v predstihu,“ povedal minister školstva Dušan Čaplovič, ktorý považuje budované biomedicínske centrum za významný prínos pre rozvoj základného i klinického výskumu všetkých lekárskych ústavov SAV i príležitosť na zlepšenie spolupráce so špičkovými vedeckými pracoviskami v zahraničí.

Predseda SAV Jaromír Pastorek k parku dodal, že využitie eurofondov na vedecké centrá tohto typu je významným krokom k riešeniu problémov s rozdrobenosťou vedeckých pracovísk.

Biomedicína bude aj v Martine

Zaujímavé je, že nepôjde o jediný vedecký park zameraný na biomedicínu, ktorý v najbližších rokoch vyrastie na Slovensku. Park pre biomedicínu chce totiž stavať napríklad aj Univerzita Komenského pri Jesseniovej lekárskej fakulte UK v Martine.

Takzvané Martinské centrum pre biomedicínu (BioMed Martin) bude zamerané pre oblasť neurovied, onkológie, molekulárnej medicíny a respirológie a vznikne na pilieroch existujúcich Centier excelentnosti JLF UK a Kompetenčného centra JLF UK.

Zakúpené tam budú aj unikátne technológie, napríklad na cell imaging, farmakokinetiku, metabolomiku, preoteomiku či platformy pre sekvenovanie II. a III. generácie.

Celkové náklady na realizáciu projektu BioMed Martin predstavujú vyše 26,31 mil. eur a termín ukončenia realizácie je naplánovaný na 3. štvrťrok 2015.

Košický MediPark

A do tretice biomedicínsky univerzitný park bude mať v júni 2015 aj Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá na tomto projekte spolupracuje s ďalšími východoslovenskými akademicko-výskumnými inštitúciami - s Univerzitou veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Neurobiologickým ústavom Slovenskej akadémie vied a Technickou univerzitou v Košiciach.

Náklady na projekt s názvom „MediPark, Košice“ dosiahnú takmer 33 mil. eur. „Vytvorením MediParku dosiahneme koncentráciu vedeckého potenciálu a experimentálnej infraštruktúry v oblasti medicíny, biológie, biochémie, biofyziky, informatiky a bioinžinierstva, ktorá umožní integráciu biomedicínskeho výskumu v rámci celého regiónu,“ vyhlásil v marci pri podpise zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku rektor univerzity Ladislav Mirossay.

Novou infraštruktúrou by sa mala ešte posilniť už dnes celkom dobrá kvalita biomedicínskeho výskumu na Slovensku. Napríklad aj z hodnotenia výskumných tímov na SAVke, ktoré zrealizovala Akademická rankingová a ratingová agentúra, vyplynula z pohľadu produktivity a citovanosti špičková úroveň biomedicínskych kolektívov.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia