Vytvorili ucho, ktoré je na nerozoznanie od skutočného

Lekári a biomedicínski inžinieri vytvorili presnú kópiu ľudského ucha. Má byť prínosom pre plastickú a rekonštrukčnú chirurgiu.

Vytvorili ucho, ktoré je na nerozoznanie od skutočného

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Debs (ò‿ó)♪

Doteraz sa ucho vyrábalo z materiálov s podobnou konzistenciou ako polystyrén, prípadne z chrupaviek, ktoré lekári odobrali z rebier.

Tieto procedúry sú však veľmi bolestivé a transplantát len zriedkavo vyzerá úplne prirodzene. Teraz by však zásluhou spolupráce lekárov a vedcov mohol nastať výrazný pokrok.

Tím lekárov a biomedicínskych inžinierov z Cornellovej univerzity totiž vytvoril presnú kópiu ľudského ucha.

Je to prvýkrát, keď napodobenina vyzerá a chová sa úplne ako skutočné ucho. Projektový tím na to použil tzv. 3D tlač, ktorá vytvára trojrozmerné procesy a vstrekovacie gély, vyrobené zo živých buniek.

„Verím tomu, že toto bude novým riešením pre rekonštrukčnú chirurgiu, ktorá si dlho priala pomôcť deťom s chýbajúcim uchom, alebo s jeho ťažkou deformáciou,“ tvrdí doktor Jason Spector.  

Nový objav môže pomôcť aj ľuďom, ktorí stratili časť ucha následkom nehody, alebo rakoviny.

Navrhnutý postup je podľa výskumnej správy to najlepšie, čo sa doteraz podarilo vymyslieť. Výhodou je aj to, že proces výroby nového ucha sa dá stihnúť relatívne krátko - do týždňa.

Jason Spector a Lawrence Bonassar spolupracujú od roku 2007. Bonassar sa okrem tohto projektu snaží v inom výskume aplikovať podobné bioinžinierske metódy na výrobu náhradnej platničky.

Biomedicínski inžinieri sa primárne sústreďujú na vývoj tých častí ľudského tela, ktoré sú vytvorené z chrupavky, pretože tá na prežitie nepotrebuje krv.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia