Americkí vedci vypestovali ľudské pľúca

Vedcom sa vôbec prvýkrát podarilo vypestovať ľudské pľúca v laboratórnych podmienkach. Prelomový úspech si pripísali experti z lekárskej univerzity v texaskom Galvestone. Správu priniesol portál medicalnewstoday.com. Práca vedcov síce znamená značný pokrok v odbore regeneratívnej medicíny, samotným pacientom však kvôli nutnosti ďalších testov ešte niekoľko rokov výhody neprinesie.

Americkí vedci vypestovali ľudské pľúca

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, Lizzie279

Lekárska univerzita v Galvestone prvýkrát ohlásila úspech s laboratórnym pestovaním pľúc v roku 2010, vtedy sa však projekt týkal len dýchacieho orgánu potkanov. Pokiaľ terajšie ľudské pľúca budú fungovať, čo zatiaľ ostáva veľkou neznámou, bude to znamenať veľkú nádej pre ľudí čakajúcich na transplantáciu pľúc.

Základ vypestovaných pľúc pochádza od dvoch detských darcov. Deti umreli následkom zranenia, pravdepodobne pri autonehode. Vedci z ich orgánov, ktoré nebolo možné použiť k transplantáciám, ale ktorých časti si zachovali funkčnosť, odstránili živé bunky.

Zostala tak len akási „kostra“ z kolagénu a elastínu, teda základných zložiek spojivových tkanív. Na toto „lešenie“ potom výskumníci umiestnili bunky z iných pľúc a takto zrekonštruovaný orgán vložili do výživnej kvapaliny.

Po štyroch týždňoch v tomto roztoku vedci získali celé ľudské pľúca, ktoré boli oproti tým pôvodným z ľudského tela „len ružovejšie, jemnejšie a menej husté". Následne proces úspešne zopakovali s druhým párom pľúc.

Hoci je práca lekárskej univerzity v Galvestone medzníkom v regeneratívnej medicíne, na pľúca vypestované v laboratóriách si budú musieť prví pacienti počkať najmenej 12 rokov, uviedla Joan Nicholsová, ktorá na výskume pracuje. Teraz budú špecialisti overovať funkčnosť laboratórne pestovaných pľúc na prasatách.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia