Konzumácia kávy môže byť prevenciou proti cukrovke

Zvýšená konzumácia kávy o jednu až dve šálky denne môže údajne výrazne znížiť riziko ochorenia vážnym typom cukrovky. Uviedla to správa amerických vedcov, ktorú zverejnil web lekárskeho periodika Diabetológia.

Konzumácia kávy môže byť prevenciou proti cukrovke

Ilustračná fotografia, zdroj: flickr.com, mckaysavage

Piť napríklad denne o šálku kávy viac počas obdobia štyroch rokov znižuje riziko cukrovky 2. typu zhruba o 11 percent, tvrdí výskumný tím, ktorý viedli vedci Frank Hu a Shilpa Bhupathirajuová z Bostonu.

Experti však zároveň zdôrazňujú, že najdôležitejšou prevenciou je naďalej správna životospráva. Ľudia by taktiež z rôznych dôvodov podľa nich nemali piť viac ako tri šálky kávy denne. K svojim záverom odborníci dospeli na základe dlhodobého sledovania 120 000 ľudí.

„Výsledky dokazujú, že pre väčšinu ľudí môže mať káva pozitívny vplyv na zdravie. Už ale tiež vieme, že káva je len jedným z početných faktorov, ktoré majú vplyv na vznik cukrovky. Dôležitejšie je aby si ľudia strážili svoju váhu a boli fyzicky aktívni," povedal Frank Hu.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bude v roku 2030 cukrovka siedmou najčastejšou príčinou úmrtí vo svete.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia