Vedci si nechali narásť fúzy, aby upozornili na rakovinu prostaty

— Zuzana Vitková

V pondelok skončil mesiac, počas ktorého sme si pripomínali dôležitosť starostlivosti o mužské zdravie. Do iniciatívy Movember, ktorá šíri osvetu hlavne o rakovine prostaty, sa zapojili aj niektorí vedci z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Vedci si nechali narásť fúzy, aby upozornili na rakovinu prostaty

Fúzaté vedenie Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, zdroj fotografie: UPJŠ

Nápad „od piva“ zaplatil už 832 projektov

Myšlienka Movembra, ktorá sa neskôr rozšírila po celom svete, vznikla v hlavách dvoch kamarátov. Tí sa pri pive rozhodli, že znovu oživia trend nosenia fúzov.  Dali dokopy tridsiatich ďalších známych a v roku 2003 si v novembri fúzy neholili. Tak vznikol prvý ročník iniciatívy Movember, ktorá dostala názov vďaka spojeniu slov fúzy (mustache) a november.

Už o rok neskôr sa rozhodli posunúť túto aktivitu ďalej a vytvorili svojmu projektu webovú stránku, cez ktorú tiež začali zbierku pre austrálsku nadáciu bojujúcu proti rakovine prostaty (Prostate Cancer Foundation). 

Od roku 2003 sa iniciatíva Movember rozrástla  z tridsiatich členov na päť miliónov. Do aktivity sa oficiálne zapojilo 21 krajín, pričom aj v mnohých ďalších krajinách prebiehajú neoficiálne osvetové aktivity.

Okrem cieľa upozorniť na ochorenia, ktoré muži často vnímajú citlivo, prípadne ignorujú ich prevenciu, má Movember aj zbierkovú funkciu.

Od roku 2003 do roku 2014 sa na podporu osvety a výskumu mužského zdravia vyzbieralo 485 miliónov eur. Darcovia si pri tom môžu vybrať, či chcú finančnú čiastku darovať konkrétnemu človeku, výskumnej skupine, alebo do všeobecného fondu.

Z vyzbieraných peňazí bolo zatiaľ podporených 832 projektov zameraných na mužské zdravie. Keďže najviac príspevkov prichádza ku konci mesiaca, výška darov z roku 2015 zatiaľ nie je známa. Organizátori iniciatívy však podľa vyjadrení na stránke movember.com veria, že si udržia stúpajúcu tendenciu príspevkov.

Nejde iba o rakovinu prostaty

Aj keď pôvodná myšlienka upozorňovala na prevenciu pred rakovinou prostaty, časom sa rozšírila na viacero aspektov, ktoré ohrozujú mužské zdravie, ako rakovina semenníkov, zlý  psychický stav, či nedostatok pohybu.

Pod heslom „zmeňme tvár mužského zdravia“  sa organizátori snažia o konštruktívnu zmenu pohľadu na tieto citlivo vnímané choroby.

„Sme pyšní na všetko, čo sme dosiahli, ale nezastavíme sa, kým nedosiahneme svoj cieľ: umožniť prelomové objavy, ktoré prinesú hmatateľné zlepšenie života mužov, ktorí trpia rakovinou prostaty či semenníkov. To sú najväčšie zdravotné problémy, ktorým muži čelia. Takto im môžeme čeliť spoločne,“  napísali na českú verziu stránky organizátori.

Movember na Slovensku

Oficiálna slovenská verzia aktivity zatiaľ neexistuje, no aj tento rok vzniklo niekoľko kampaní na podporu myšlienky. Zapojili sa aj študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach, ktorí zorganizovali podujatie s cieľom poskytnúť mužom základné informácie o hrozbe rakoviny prostaty a iných mužských chorobách. Študenti oslovili 255 mužov a Ľubomír Lachváč z Urologickej kliniky, poskytoval okoloidúcim odborné poradenstvo.

 movember medici UPJS

Movember tím medikov z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, zdroj fotografie: UPJŠ

„Snažili sme sa mužom vysvetliť dôležitosť starania sa o svoje zdravie, navštevovania preventívnych prehliadok i samovyšetrenia semenníkov ako primárnej prevencie rakoviny semenníkov. V prvom rade nám išlo o odbúranie zábran a ostychu, keďže ide o  intímne mužské zdravie,“ povedala koordinátorka podujatia Radka Hrešková.  „Záujem 255 mužov nás veľmi potešil, pretože sa nám podarilo informovať dokonca o niečo viac pánov ako žien v októbri pri podobnej akcii venovanej rakovine prsníka a krčka maternice v rámci podujatia Zdravie na dotyk,“ dodáva Hrešková.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia