Ján Vilček
Veda a výskum

Ján Vilček

prof. MUDr. PhD, dr. h. c

Lekárska fakulta UK

mikrobiológ

Štúdium: Lekárska fakulta Univerzity Komenského 1957, Virologický ústav Československej akadémie vied 1962

Pracoviská a významné funkcie: New York University School of Medicine - profesor mikrobiológie

Najdôležitejšie výsledky: Vo svojej vedeckej práci sa venoval predovšetkým interferónom, cytokynínom a zvlášť faktoru nekrotizujúcemu tumory. Výsledky jeho výskumnej práce priniesli výrazný pokrok pri liečbe artritídy a ďalších chronických autoimunitných zápalových ochorení. Vrcholom jeho výskumnej práce bol objav lieku Remicade s účinnou látkou infliximab, ktorý sa používa pri ťažkých chronických zápalových ochoreniach, ako je napr. reumatoidná artridída, Crohnova choroba, alebo psoriatická artritída. Od schválenia lieku v roku 1998, bol Remicade predpísaný približne trom miliónom pacientom na celom svete, pričom na princípe, ktorý vymyslel slovenský vedec, fungujú aj iné lieky. Ján Vilček sa tak stal priekopníkom biologickej liečby systémových ochorení.

Časopisecké publikácie, patenty: Publikoval viac ako 350 článkov v prestížnych vedeckých časopisoch, je editorom vicerých významných imunologických vedeckých monografií. Pôsobí v redakčných radách mnohých vedeckých a odborných časopisov.

Vedecká výchova: Vyškolil viac ako 30 doktorandov, pričom dvaja doktorandi zo Slovenska robili svoje doktorandské práce v jeho laboratóriu v New Yorku.

Významné ocenenia: cena Alberta Gratiena (najvyššie univerzitné vyznamenanie ktoré udeľuje New York University za vynikajúce zásluhy pre spoločnosť) 2005, čestný člen Americkej asociácie pre rozvoj vedy, čestný absolvent New York University, zvolenie do biotechnologkej siene slávy 2010, cena Vyslanec dobrej vôle, ocenenie Vynikajúci Američan prisťahovalec od americkej občianskej a imigračnej služby 2012, ocenenie z rúk prezidenta USA Baracka Obamu, Národná medaila za technológiu a inováciu (najvýznamnejšie ocenenie, ktoré Amerika dáva za technologický pokrok) 2013.

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia