Patentové práva bránia vo výskume lieku na nebezpečný vírus

Saudská Arábia tvrdí, patentové práva na výskum nového koronavíru, ktoré vlastní holandské laboratórium, brzdia testovania v ich krajine.

Patentové práva bránia vo výskume lieku na nebezpečný vírus

koronavírus, zdroj: commons.wikimedia.com

Svetová zdravotnícka organizácia (WTO) vyzvala štáty, v ktorých sa v posledných mesiacoch vyskytol nový koronavírus, aby vzájomne spolupracovali a nedovolili komerčným laboratóriám profitovať na výskyte nebezpečného víru, ktorý si doteraz na celom svete vyžiadal 22 obetí.

Nový druh koronavíru sa objavil v minulom roku a jeho symptómy sa podobajú nákaze vírom SARS, ktorý spôsobuje vážne dýchacie problémy.  

Vyhlásenie WHO je podľa agentúry Reuters reakciou na nedávnu správu zo Saudskej Arábie, kde sa koronavírus po prvýkrát objavil.

Miestni obyvatelia sa sťažovali, že vývoj liečby na toto ochorenie sa predlžuje kvôli tomu, že isté holandské laboratórium drží dôležité patentové práva.

Vírus po prvýkrát identifikovali vlani v septembri, tri mesiace po tom, čo vedci previezli jeho vzorku zo Saudskej Arábie do Holandska. „Došlo k trojmesačnému oneskoreniu. Celú túto dobu sme vôbec nevedeli, že takýto vírus existuje,“ povedal tajomník saudskoarabského ministra zdravotníctva Zijád Memíš.

Vzorka bola vyvezená bez akéhokoľvek povolenia a holandské laboratórium si následne nechalo patentovať všetky postupy výskumu víru.

Každý, kto ich chce použiť, musí najskôr zaplatiť Holanďanom. Práve kvôli tomu sa oneskorilo testovanie na tento nebezpečný koronavírus.

Koronavíry vyvolávajú ochorenia od bežného nachladnutia po syndróm akútneho ťažkého ochorenia dýchacích ciest (SARS). Šíria sa kvapôčkami pri kýchaní. Pri epidémii SARS v roku 2002 sa nakazilo asi 8 000 ľudí a zhruba desatina z nich zomrela.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia