Mikuláš Huba
Veda a výskum

Mikuláš Huba

prof., RNDr., CSc.

Geografický ústav SAV
Slovenská akadémia vied

geograf, environmentalista

Štúdium: Prírodovedecká fakulta UK Bratislava, 1978

Pracoviská a významné funkcie: Slovenská národná rada (člen Predsedníctva SNR a predseda Výboru pre životné prostredie a ochranu prírody SNR), Global Security Programme, University of Cambridge (poradca a regionálny koordinátor); od 10.3.2012: poslanec NR SR, predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie; v r. 2010 - 2012: zástupca riaditeľa Geografického ústavu SAV. 

Najdôležitejšie výsledky: Vedenie projektov, rozsiahla publikačná a pedagogická činnosť, výskumno-prednáškové zahraničné pobyty. Najvýznamnejšie monografie: The World Perceived by the Heard of Europe; The environmental challenge for Central European economies in transition, John Wiley and Sons (1996, spoluautor); Výkladový slovník termínov z trvalej udržateľnosti (2000, spoluautor); v r. 2011: pozvaný rečník na Konferencii o svetových záležitostiach FORUM 2000 v Prahe. 

Časopisecké publikácie, monografie, ohlasy: 433/13/860 

Vedecká výchova, doktorandské štúdium: 2

Medzinárodné projekty: 3/8 

Členstvo vo vedeckých organizáciách: Európske EcoForum a ANPED - Aliancia Severu na podporu trvalej udržateľnosti (člen výboru), Slovenská asociácia Rímskeho klubu (člen predsedníctva), Spoločnosť pre trvalo udržateľný život v SR (predseda) 

Významné ocenenia: Hlavné ceny na Medzinárodnom festivale filmov o životnom prostredí EKOFILM (2-krát), Cena SAV za ve- decko-popularizačnú činnosť (2-krát), Miléniová cena za zásluhy pri ochrane životného prostredia, Cena za pomoc pri záchrane pamiatkovej rezervácie a lokality UNESCO Vlkolínec, Cena talianskej nadácie LANZA za najlepší odborný príspevok publikovaný v roku 1996, Cena Josefa Vavrouška - Nadace Charty'77, Ocenenie Rozvojového programu OSN-UNDP, Regionálneho rozvojového centra pre krajiny strednej a východnej Európy a Ministerstva životného prostredia SR za tvorivý prínos a podporu aktivít orientovaných na implementáciu trvalo udržateľného rozvoja na Slovensku, Ocenenie Nemeckej zahraničnej spoločnosti: Veľvyslanec životného prostredia, Čestná cena Dominika Tatarku

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia