Objavili ďalšie planéty, na ktorých by mohol existovať život

Vesmírny teleskop Kepler amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objavil dve planéty, ktoré sa podobajú na Zem. Stali sa tak kandidátmi na možný výskyt života.

Objavili ďalšie planéty, na ktorých by mohol existovať život

Ilustračná fotografia, zdroj: nasa.gov

Obe planéty sú len o niečo väčšie ako Zem. Obiehajú okolo tej stej hviezdy. Vzhľadom na vzdialenosť od hviezdy, by sa na nich mohla podľa astronómov vyskytovať voda v kvapalnom stave a teda aj život. Vedci správu zverejnili v časopise Science.

Vedúci programu Kepler William Borucký tvrdí, že ide o dvoch zatiaľ najlepších kandidátov na obývateľné planéty, aké do tejto chvíle objavili. Iné telesá nespĺňali všetky kritériá pre existenciu života.

Problém bola doteraz najmä vzdialenosť od vlastnej hviezdy - príliš blízke planéty boli horúce a príliš vzdialené planéty zase chladné. Ak aj planéta okolo hviezdy krúžila vo vhodnej vzdialenosti, bola zase príliš veľká.

Kepler-62-e a Kepler-62-f, ako ich vedci zatiaľ nazvali, sú ako dvojčatá. Ich vzájomná vzdialenosť je menšia ako je vzdialenosť medzi Zemou a Marsom. Borucký vyhlásil, že kým Kepler-62-e pripomína Havaj, Kepler-62-f je o niečo chladnejší a podobá sa na Aljašku.

Nové výzvy

Podľa serveru Space.com niektorí vedci vyzývajú, aby sme prehodnotili priority vo výskume vesmíru. Ak chceme totiž nové svety skúmať podrobnejšie a nielen ich objavovať, potrebujeme kvalitnejšie prístroje.

Astronómovia nedávno uviedli, že šesť percent z približne 75 mld. hviezd menších a menej jasných ako je slnko má podľa všetkého okolo seba planéty, ktoré sú podobné Zemi. To by znamenalo minimálne 4,5 mld. možných obývateľných planét.

Kepler našiel od spustenia v roku 2009 viac ako 2700 potenciálnych cudzích svetov. Vedci zatiaľ stihli potvrdiť len 122, ale očakávajú potvrdenie cez 90 % z nich.

„Teraz prídu nové misie a prinesú nám viac informácií o týchto planétach,“ uviedol Borucký. „Veľký krok ale bude, keď začneme po prvýkrát merať zloženie atmosfér. To ale bude technicky veľmi ťažká úloha,“ dodal.

ČTK

Neulogy, a.s. využíva spravodajstvo ČTK, ktorého obsah je chránený autorským zákonom. Prepis, šírenie či ďalšie sprístupňovanie tohto obsahu či jeho časti verejnosti, a to akýmkoľvek spôsobom, je bez predchádzajúceho súhlasu ČTK vyslovene zakázané.

Copyright (2013) The Associated Press (AP) - všetky práva vyhradené. Materiály agentúry AP nesmú byť ďalej publikované, vysielané, prepisované, alebo redistribuované.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia