Na planétu najpodobnejšiu Zemi sa naša generácia už asi nedostane

Frédérique Hazéová

Keplerov vesmírny ďalekohľad objavil planétu a hviezdu, ktoré sa zatiaľ najviac podobajú Zemi a Slnku. Či pôjde o rovnako obývateľnú „dvojičku“ zatiaľ nevieme. To, že sa objav uskutočnil práve tento rok, je však priam symbolické. Oslavujeme totiž 20. výročie objavu, ktorý dokázal, že aj iné planéty vo vesmíre, majú svoje hviezdy, okolo ktorých obiehajú.

Na planétu najpodobnejšiu Zemi sa naša generácia už asi nedostane

Umelecké porovnanie Zeme a novoobjavenej exoplanéty Kepler-452b. Zdroj obrázku: NASA/JPL-Caltech/T. Pyle

kozar jozef

Jozef Kozár sa špecializuje na kozmické sondy a na iné systémy pre technologický výskum planét, predovšetkým Marsu. V súčasnosti pracuje na teoretickom koncepte satelitného navigačného systému pre Mars a na výskume súvisiacich prírodných podmienok planéty Mars.

Z toho, čo vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) zatiaľ zistili, sa Kepler-452b Zemi značne podobá. „Tento vzrušujúci výsledok nás o ďalší krok približuje k objaveniu Zeme 2.0,“ vyjadril sa John Grunsfeld z riaditeľstva vedeckých misií NASA.

Takmer tak malá ako my

Podľa vedca a šéfredaktora časopisu SCIENCE MARS Journal Jozefa Kozára je najdôležitejším spoločným znakom týchto dvoch planét to, že sa Kepler-452b nachádza v takzvanej obývateľnej zóne. „Veľkosť tejto planéty je taktiež porovnateľná a dôležitý je aj fakt, že ide o planétu s pevným povrchom – teleso planéty má skalnatý základ,“ vysvetľuje Kozár.

Obývateľná zóna predstavuje oblasť na orbite okolo materskej hviezdy (u nás je ňou Slnko), ktorá planéte počas jej obehu po danej orbite poskytuje podmienky vhodné na existenciu minimálne základných foriem života.

„V tejto zóne planéta nedokáže permanentne vychladnúť a zmrznúť a nedochádza ani k jej neúmernému prehrievaniu, či prípadnej devastácii zo strany materskej hviezdy,“ hovorí Kozár.

Exoplanéta Kepler-452b je síce porovnateľná so Zemou, stále je však o 60% väčšia. Podobne je tomu aj v prípade jej hviezdy, ktorá síce Slnko veľkostne prevyšuje len o 10%, no nie je to už žiadny tínedžer. Od nášho Slnka je staršia o 1,5 miliardy rokov a je aj o 20% jasnejšia.

Tu ale podobnosti nekončia. Orbita, po ktorej Kepler-452b cestuje je len o 5% väčšia ako tá naša a rok na tejto planéte preto trvá 385 dní.

porovnanie planet nasa
Kepler-452b síce z už objavených planét nie je veľkostne najporovnateľnejší so Zemou, vzhľadom na jeho hviezdu a doteraz známe podmienky je jej však najpodobnejší. Zľava: Kepler-22b, Kepler-69c, the just announced Kepler-452b, Kepler-62f, Kepler-186f a Zem. Zdroj obrázku: NASA/Ames/JPL-Caltech

Prvé kroky na Keplerovi naša generácia neurobí

Novoobjavená exoplanéta sa nachádza v rovnomennej sústave Kepler-452, ktorá je od Zeme vzdialená zhruba 1.400 svetelných rokov. Aj to sťažuje ďalší prieskum, respektíve príchod človeka na jej povrch.

Podľa Kozára však máme určite šancu zistiť v najbližších rokoch o planéte viac. Možno nie priamo o jej obývateľnosti, no ďalší výskum, analýzy a následné simulácie by mohli prispieť k odhaleniu konkrétnych vlastností danej sústavy, a tým pádom aj Keplera-452b.

„Bude si to samozrejme vyžadovať nejaký čas, ale postupne sa dostaneme k zisteniu vlastností, ako aj chemických a fyzikálnych charakteristík tejto exoplanéty,“ hovorí Jozef Kozár. Výskum však v žiadnom prípade nebude ľahký a ani tak podrobný, ako je tomu v prípade našej slnečnej sústavy.

„Vzdialenosti sú v tomto prípade neúprosné a momentálne nedisponujeme technológiou, ktorá by túto diaľku vedela prekonať tak, aby sme ju následne vedeli využiť k výskumu ešte my, či naši blízki potomkovia,“ dodáva Kozár.

Objav Keplera-452b zvýšil množstvo planét s potvrdenou existenciou na 1.030. Z tohto množstva sa len 12 svojou veľkosťou priblížilo Zemi, pričom sa zároveň nachádzali v obývateľnej zóne svojej hviezdy.

Odporučiť e-mailom

Komentáre

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta vedy priamo do Vášho e-mailu

* povinné polia